Venituri Cheltuieli si Datorii
Salut, aici Sebastian si ti-am pregatit un materiale despre Venituri Cheltuieli si Datorii.
Inainte am sa-ti povesesc o situatie personala de acum ceva ani.
„Vreau sa-mi cumpar un laptop si oscilam intre un HP si un Apple.
Nimic nou aici insa mi-am adus aminte de vremea 2006-2012 cand am facut afacerii cu produse IT, si culmea e ca ma preocupa „deciziile” clientilor mei cat de mult sa plateasca pe un laptop si cat de mult ii scade valoarea in timp. Actual am un laptop cumparat cu bani cash, un Hp Elitebook.
Treaba este ca am un obicei in a cumpara lucruri sub valoarea lor de piata, deehee am fost comerciant si pe langa sunt un bun negociator, fara lauda sa ca am gasit oferta la 3000 ron sau chiar mai putin la vremea respectiva.
Totusi poate te intrebi care este legatura intre laptop-ul meu si tema articolului?
Este vorba despre utilizarea banilor nostri. Ca ai putini, cai ai multi conteaza ceea ce faci cu ei.
” Managementul banilor conteaza mai mult decat suma lor. „
… Mai mult cand vrei sa-ti iei un laptop nou, cu banii tai ma refer si nu ai firmei – intrebarea este: Cat de bine folosesti bani tai? pentru ca asta e defapt o chelutiala. Cand sti ca e o cheltuiala buna sau o cheltuiala proasta? te-ai intrebat vreodata?
Parerea mea este ca atunci cand iti achizitionezi un laptop pe firma se pune aceeasi intrebare, ai un randament bun al banilor? este util pentru ceea ce ai nevoie?
Daca inca nu te-am lamurit care e treaba cu aceste exemple atunci ai nevoie sa-ti dai seama ca in domeniul finantelor personale este vorba despre decizii, acele decizii pe care noi le luam chiar si in achizitii „banale”, asta arata cata educatie financiara ai sau cat de inteligenti financiar suntem.
In Bibilie scrie ceva de genul: „Fa-ma Doamne puternic in lucrurile mici ca sa izbutesc si in lucrurile mari…” asta mie mi-a schimbat perspectiva cu 180 grade in ceea ce priveste banii si sumele pe care le detin (asa am si construit un program de management al banilor personali https://www.sebastianbala.ro/ultra-master-money/ )
Vrei sa sti de ce este important in a utiliza bine 700 sau 1000 euro? pare o suma mica de bani ar spune unii, dar totusi daca nu sti cum sa folosesti putinul pe care-l ai, atunci cum sa poti utilzia 10,000 euro, 100.000 euro sau 1 milion?
Unii oameni gandesc ceva de genul „Cand vor avea mai multi bani vor sti ce sa faca cu ei”. Intreabarea mea: Cum ai sa sti ce sa faci cu ei?
Am vazut oameni care utilizeaza banii bine si au ajuns milionari insa nu stiu daca poti ramane mult timp milionar daca nu sti ce sa faci cu banii tai, oricati de multi ar fi. Ai prins idea?
Ca sa nu fiu eu tocmai lupul moralist si spun asta ca si eu invat la randul meu in a avea o utilizare mai buna a banilor mei, drept urmare ti-am pregatit acest articol despre care sunt tipurile de venituri, cheltuieli proaste si datorii bune.
VENITURI. Avem doua surse de venituri. Active si Pasive.
Cum probabil multi cunoasteti deja sunt 2 tipuri de venituri active si pasive. ATENTIE vorbim despre tipuri de venituri si nu despre conturile din contabilitate cu aceleasi nume, aceasta fiind o polemica des intalnita si dezbatuta in cartile lui Robert Kyosaki.
Te invit sa raspunzi la urmatoarele trei intrebari:
- Care este sursa banilor tai?
- Cat timp investesti acum in a obtine suma de bani?
- Cat castigi pe ora de munca? (imparte suma de bani la numarul de ore lucrate intr-o luna)
Surse de Venit ACTIV. Definitie mea pentru ele este ca sunt acele surse de venit in care tu esti implicat cu energia, timpul si sau bani. Exemple de veniuri active:
- locul de munca
- freelancing, liber profesionisti
- venituri din retea mlm
- detinerea unei afaceri – manager
- parteneriate
Surse de Venit PASIV. Definitia mea pentru ele este ca sunt acele surse de venit care nu te implica ca timp sau cel mult 1-2 ore, te implici mai mult cu banii. Exemple de venituri pasive:
- inchiriere imobile: apartamente, spatii birouri, cladiri
- inchirieri auto, utilaje: masini, utilaje sau poate echipamente
- procente dintr-o afacere in care nu esti activ
- actiuni la bursa, titluri de propietate
- drepturi de autor
Recomandari:
* Creaza mai multe surse de venit mixte.
** Apuca-te sa construiesti alta sursa de venit activ in masura in care prima functioneaza fara tine (devine pasiv) sau cu resurse minime.
*** Orice sursa de venit isi modifica valoarea in timp.
Bun, odata lamurite sursele de venit, ce facem cu banii?
Am creat un program special pentru antreprenori si freelanceri in care ii invatam cum sa-si utilizez banii intr-un mod optim atat in cursul online Maestrul Banilor cat si prin faptul ca vei gasi in acest blog detalii despre cum sa ne organizam banii si ce ar fi bine sa gandim inainte de a cheltuii banii, invatam sa luam decizii bune in privinta banilor, decizii responsabile.
Cheltuieli. Cheltuieli Bune si Cheltuieli Proaste.
Care sunt cheltuielile bune si care sunt cheltuielile proaste.
Te invit sa raspunzi la 2 intrebari de clarificare.
- Care sunt tipurile de cheltuieli pe care le ai de facut intr-o luna pentru intretinerea ta si a familiei?
- Care este suma necesara acoperirii nevoilor tale si ale familiei? (mancare, locuinta, auto, sanatate, necesitati primare)
Cheltuieli bune – sunt acele cheltuieli care ne asigura ciclu vietii, ne asigura bunastarea sau chiar ne cresc nivel de viata. Adica faptul ca iti cheltui banii pe mancare sanatoasa, pe un echipament IT care iti creste productivitatea sau chiar ca mergi in concediu de relaxare sau pe o masina sa duci copii la scoala sau sa cari marfa din firma ta le consider tot cheltuieli bune. Asigura ciclu de viata sau ciclu din afacerea ta.
Cheltuieli proaste – ce consider eu ca sunt cheltuieli proaste sunt acelasi lucru numai ca iei mancare nesanatoasa, sau iti cumperi un echipament IT insa unul care nu ti-l permiti sau ca mergi intr-un concediu pe care nu ti-l permiti sau pe bautura, tutun sau alte vicii, lucruri nocive.
Recomandari :
* Nu cheltui banii pe care nu-i ai.
** Nu cheltui mai multi bani decat castigi.
*** Costul masinii tale sa fie pana la maxim 20 % din venitul total anual.
**** Costul casei tale sa fie pana la 250% din venitul total anual.
Te invit sa raspunzi la 2 intrebari de clarificare.
- Daca ai primi o suma de bani considerabila 100.000 euro de la banca fara sa depui nici o garantie, ce ai face cu ea?
- Unde ai putea sa plasezi o parte din banii tai astfel incat sa obti un randament financiar mai mare decat dobanda cu care ai imprumutat banii, exemplu 100.000 euro?
Datorii bune: utilizarea datoriilor pentru sustinerea unei afacerii, pentru a face o investitie sau pentru a mijloci o alta actiune care aduce profit pe termen lung.
Aici pot spune chiar investitia in cursuri de dezvoltare personala sau mai ales pentru dezvoltarea unei afaceri le consider datorii bune. Adica firma trebuie sa se autosustina insa pentru dezvoltarea ei merita o finantare. Credite bancare, imprumuturi de la cunostinte, linii de creditare sau chiar produse luate in avans.
Datorii proaste: cea mai proasta utilizare a banilor ca de exemplu te imprumuti sa iei o masina sau sa mergi intr-o vacanta de lux sau sa-ti iei un telefon mobil de ultima generatie.
Recomandari:
* Calculeaza mereu costul total al unui credit sau linii de finantare.
** Nu face datorii pentru a cumpara obiectele pe care nu ti le permiti.
*** Nu lua credite pentru nevoile primare (mancare, haine, chirie).
**** Nu te imprumuta sa-ti cumperi lucrurile pentru a parea bogat in fata oamenilor carora nu le pasa.
Datoriile bune: sunt acele datorii pe care le faci pentru a finanta o afacere sau a construi un venit pasiv.
Pot sa fie acele datori pe care le faci pentru ati cumpara dotari in afacerea ta, adica e o cheltuiala buna cu banii imprumutati, oricum nu recomand asta foarte mult mai degraba am folosi fluxul de bani sau cash imprumutat pentru cashflow-ul firmei adica pentru buna functionare si nu pentru achizitii. Ma rog, totusi ai inteles ideea ?!
Datorii proaste: sunt acele imprumuturi pe care le faci pentru bun plac, sa-ti iei o masina mai scumpa sau noua, sa-ti ei o haina de blana sau sa mergi intr-o excursie.
Sincer am cunoscut oameni care s-au imprumutat sa mearga in excursie. Ma intreb oare cum s-au simtit dupa? 🙂
Repet…poate fac pe lupul moralist caci si eu intampin provocari din aceastea insa un lucru e cert, am invatat ca „inainte de orice achizitie am de negociat mai intai cu mine.”
Este un articol util pentru tine? Retine ideea principala a acestui articol.
„Managementul banilor este mai important decat suma lor.” Sper ca tu sa folosesti banii tai cu cel mai ridicat randament.
Daca ti-a placut, te rog sa dai SHARE la acest articol astfel incat sa inspiram cat mai multi oameni ! La cat mai multi bani > Sebastian BALA L.