Sebastian BALA.ro

Tu ai incredere in tine?

Acest materiale este despre increderea in tine si dezvoltarea stimei de sine!

   Ce înseamnă defapt încrederea în sine despre care tot vorbim și auzim?

    Apropo, chiar acum ceva timp, eram în mașină și aud la radio, un prezentator de emisiune care vorbea despre încredere în sine.

Asta pe de o parte m-a bucurat, pe de altă parte m-a îngandurat puțin, în ideea că dacă și un comentator de radio dă sfaturi despre încrederea în sine, nu știu ce se va alege de încrederea oamenilor. Dar mă rog, poate pănă la urmă toate lucrurile duc spre un bine comun mai mare.

   Hai să vedem, Increderea în sine se referă la cât de bine vă așteptați voi să vă descurcați într-o nouă activitate. Este un factor de anticipare al acțiunii. Este sentimentul acela de certitudine în legatură cu tine și cu viața ta.

Increderea în noi se dezvoltă din anii adolescenței, de cănd suntem copii până în viața adultă și ea se reflectă în rezultatele și acțiunile noastre.

Ce și cine ne influentează încrederea în noi?

ANTURAJUL.

   Anturajul crează o anunită stare de încredere sau incertitudine. El este vital în evoluția noastră ca oameni și asupra rezultatelor noastre. Este un factor de influență major în viața.

Fă-ți un grup de prieteni care au vise ca și tine, care sunt pozitivi și au încredere în forțele lor.

   Fă orice să intri în anturaj cu oameni de valoare, iar în viața ta se vor întâmpla minuni.

CRITICA.

   Adu-le aminte oamenilor că dacă le vrei părerea, o vei cere. Poate că uneori datorezi un răspuns unor critici, dar niciodată nu le datorezi ÎNCREDEREA ÎN TINE.

   Dezvoltarea unei încrederi solide începe prin a dezvolta o stimă de sine puternică, asta prin separarea opiniei despre sine de opinia negativă sau critică, pe care e posibil să le aibă ceilalți despre tine.

   Este o diferență majora între un feedback sau părere (fie pozitivă, fie negativă) cu privire la acțiunile tale sau la tine ca om, a sinelui tău. În cursurile noastre învățăm participanții cum să dea feedback constructiv, la acțiune și nu la persoană. Vedeți voi, toți suntem buni, suntem lăsa-ți de la Dumnezeu demni de iubire și respect, chiar dacă acțiunile noastre de moment nu reflectă asta.

   Devino un susținător devotat al sentimentului intern al propriului tău potențial ca și cel al propriei valori.

EXPERIENTELE.

   Experiențele ne influentează de asemeni într-o mare măsură, ce fel de încredere avem în noi.

Probabil unele persoane sunt mai deschide la experiențe noi, altele mai putin, adica sunt mai reflexive, tocmai din încrederea in sine pe care o avem.

   Cu toate acestea cumulul de experiențe și setul de obiceiuri pe care le avem, ne dau un grad mai mare sau mai mic de încredere. 

Cu cât descoperim mai multe lucruri, cu cît experimentăm mai multe situații, și depășim barierele interioare, limitările, cu atăt mai încrezători devenim.

   Pe lăngă critică, anturajși experiențe, ceea ce ne mai dezvoltă încrederea în noi sunt convingerile, familia foarte important și de asemenea obiceiurile/acțiunile gen: mergi la sala, nivel de educație, faptul ca ai un job bun, afacerea profitabilă și multe altele, dar hadeți să vedem punctual cum să ne creștem încrederea în noi.

Mai jos am adaugăt, pentru tine o imagine despre diferențele dintre o persoană cu o încredere în sine bună și una fără încredere în ea.

Tu în care din cele două ai mai multe puncte(steluțe)?

 18 moduri prin care să înțelegi și să dobândești o încredere de sine sănătoasă.

 1. Încrederea în sine este fundația fără de care nu ai nici-o șansa să te bucuri de succes, în niciunul dintre aspectele vieții.
 2. Încrederea în sine vine în urma experiențelor trăite, a eșecurilor și a lecțiilor învățate.
 3. Nu există eșec, ci doar lecții învățate.
 4. Perseverența este atotputernică.
 5. Curajul este esențial și poți da dovadă de curaj.
 6. Gândirea influențează până și ultima celulă a unei ființe umane. Ai grijă ce gândești, căci gândurile tale, bune sau rele sigur se vor materializa.
 7. Amintirile realizărilor din trecut și conștientizarea abilităților ce merită lăudate trebuie să fie pe un loc principal în mintea unei persoane care trece printr-o schimbare nedorită.
 8. Nu te mai compara cu alți oameni. Fiecare om are unicitatea lui.
 9. Păstrează gânduri pozitive și amintiri frumoase, Apreciază-te și respectă-te.
 10. Creează lucruri pozitive pentru tine.
 11. Când primești un compliment răspunde cu “Multumesc” – acceptă pe deplin acel compliment.
 12. Creează relații cu oameni care te susțin și te “suporta”.
 13. Fă o lista cu punctele de succes atinse.
 14. Sărbătorește succesele și sărbătorește-te pe tine. Apreciază-te pentru calitățile tale.
 15. Fă lucruri bune pentru tine și pentru ceilalți (Ajută oamenii când solicită ajutor) .
 16. Descoperă și bucură-te de pasiunea ta care este …
 17. Fii tu însuți și fii moral.
 18. Fii atent la cuvintele pe care le folosești cu tine însuți.

Cateva lucrui despre Autoconceptualizare.

  Ea se referă la ideea, parerea pe care o ai despre cine ești și ce ești.

Cu cât imaginea de sine este mai bună, cu atât mai mare este probabilitatea de a vedea că proiectul tău este realizabil și de a-ți asuma riscurile necesare atunci când apar noi oportunități.

   Cum am scris și în articolul despre stimă de sine (pe care îl găsești aici https://www.sebastianbala.ro/cum-sa-dobandesti-stima-de-sine-si-incredere-in-tine/ ) îți recomand ca de final:

„Refuză să faci sau să spui ceva despre tine, ceva ce nu doresti cu adevărat să devină realitatea ta.”

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *