Sebastian BALA.ro

Tipuri de relatii interumane exista si diferenta dintre ele

Câte tipuri de relații interumane există și care e diferența dintre ele

Salutare! Aici Sebastian și astăzi v-am pregătit un articol și chiar mai mult despre Câte tipuri de relații interumane există și care e diferența dintre ele.

Înainte de toate vreau să vă recunosc ceva și anume că am învățat multe, însă la capitolul relații am mereu ceva nou de învățat. Mereu există o situație, o relație care mă învață altceva și asta pentru că oricât de structurate ar fi sau ar putea fi relațiile, ele sunt despre OAMENI. Viața noastră ar trebui să fie despre oameni, despre cum îi servim și cum ne raportăm în diferite situații.

Așa că, în speranța de a “clarifica” mai mult relațiile și mai puțin în a le structura, vă introduc în ceea ce consider eu: cele 7 tipuri de relații. Cum functionează ele și de ce este important să le înțelegem și chiar mai mult, să le tratăm separat.

Sper că acest material să-ți aducă:

 • claritați mentale și emoționale;
 • principii bune după care să te ghidezi;
 • impulsul să depășești conflicte între emoții și gânduri;
 • consolidarea și creșterea unor relații semnificative în viața ta;
 • curajul de a renunța la relatiile care nu-ți aduc sau nu le aduci prea multă valoare.

Iată mai jos care sunt cele 7 tipuri de relații.

 1. Prima și cea mai relevanta relație este cea cu tine însuți: cum te vezi, cum te apreciezi, ce părere ai despre tine, ce legătură ai cu spiritualitatea și divinitatea, ce te motiveaza și ce valori ai. Este relația cea mai importantă pe care ar fi bine să o hrănești. Nu prea poți avea o relație bună cu cei din jur dacă nu ai o relație bună cu tine. ATENȚIE: nu mă refer aici la centrarea pe sine exagerată – nu e sănătoasă și asta duce la egocentrism.
 2. A doua cea mai importantă relație este cea cu soția sau soțul tău, cu partenerul de cuplu. Este relația care îți aduce semnificație în viață și care te motivează. „Alege cu grijă pe cine iubești, însă atunci când iubești fă-o până la capăt.” Aici putem adăuga și copiii.
 3. A treia cea mai relevantă relație pe care o ai este cu familia dată: frați, surori, tată și mamă. Te porți diferit în relația cu ei în prima parte a vieții, după care în momentul în care apare familia pe care ți-o „contruiești”, are alt grad de importanță. HINT: „Tratează un membru al familiei ca fiind cel mai scump client al tau.”
 4. A patra zonă a relațiilor este cea cu prietenii. Mă refer aici la prieteni de peste 1,2 ani. Pe care îi cunosti demult și cu care îți permiți să împărtășești sentimente sau gânduri. Pot spune că prietenii adevărați sunt de peste 5-10 ani.
 5. A cincea categorie este de relații cu partenerii. Aici includem parteneri de business, asociati, persone în care ai încredere și conduci proiecte. Pot spune că sunt acei oameni pe care îi cunoști de peste 3-6 luni și cu care poți avea relații de business win-win. Aceste relații durează 3-5 ani, care ulterior devin relații de prietenie (poate?!).
 6. Al șaselea tip de relații sunt aproape ca la punctul 5, însa se centrază pe relatiile cu colegii de munca. Orice alti colegi cu care lucrezi, nu neaparat cei cu care conduci proiecte sau business-uri. Sunt mai degraba oamenii cu care nu simți nevoia să împărtășești cele mai profunde gânduri alte tale sau să te asociezi.
 7. Ultima categorie, respectiv, a șaptea reprezintă relatiile cu amicii sau cu oamenii ocazionali. Cu cei cu care ai de-a face odată la o scurtă perioadă de timp. Acele relații cu care nu împărtășești prea multe, cu întâlniri care sunt ocazionale – negociezi deasemenea ocazional, pot fi relații mai degrabă sociale.

Ține cont de aceste tipuri de relații și joaca-ți rolul cât mai bine.

Câteva sfaturi pe care le-am adunat din experiență.

„Nu încerca să-ți împărtășești gândurile cu amicii și nici emoțiile cu partenerii de afaceri.”

„Nu intra într-o relație amoroasă dintr-o nevoie de altceva.”

„Nu face afaceri cu familia sau prietenii.”

„Înainte de a intra într-o relație cu cineva, negociază mai întâi cu tine: ce ai de oferit și ce ceri de la relație.”

Se spune că de acum în 5 ani, viața ta va fi diferită în funcție de oamenii pe care îi întâlnești și de cărțile pe care le citești. Inchei prin a spune „Atunci când ai claritate emoțională, ai claritate relațională și viceversa”.


Te rog distruibui acest articol mai departe si traieste cate mai multe relatii semnificative, valoroase si congruente cu tine si visurile tale. Cu respect, Sebastian BALA L.

1 Comentariu la “Tipuri de relatii interumane exista si diferenta dintre ele”

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *