fbpx

Obiceuri performante


In acest modul vei gasi informații despre Obiceiuri, Importanța stabiliri obiceiurilor, Tipuri de obiceiuri, Model de instalare, exemple din 24 Obiceiuri Productive SmartAgenda – PDF.

Salutare, aici Sebastian si uite ce subiect interesant avem astazi. Obiceiuri performante.

Inainte de asta, dupa cum v-am obisnuit pe unii dintre voi vreau sa intelegem o ecuatie simpla si anume:

A FI -> A FACE -> A AVEA

Nu putem avea ceva fara sa facem ceva sau cel mai corect pentru a face ceva trebuie sa fim cineva care ne va determina ce avem.

Despre obiceiuri

“Este greu sa instalăm obiceiuri bune insa vom duce o viata usoară, e usor sa avem obiceiuri nocive insă vom duce o viata grea.”

Obiceiurile au potențialul de produce schimbări de durata fața de o acțiune de moment sau un obiectiv atins la intămplare, iar pentru asta e nevoie de o investiție de timp și răbdare.

Atunci cand vorbim despre obiceiuri precum și în cazul obiectivelor este important sa fim SPECIFICI.

Minții noastre este nevoie sa-i spunem exact ce are de facut, căt durează o anumita activitate și cănd se întamplă. Asta numesc eu negociere cu tine și ceea ce vom face mai departe punctual in procesul de instalarea aobiceiurilor.

Pentru a implementa un nou obicei ai nevoie de o decizie ferma si suficient de puternica, ai nevoie de consecventa, focus si disciplina in executarea lui. Fiecare decizie pe care o luăm in legatură cu o activitate, obiectiv definește intr-un fel sau altul destinul nostru.

Nu cred in destin ci mai degraba intr-un suma de obiceiuri bune sau rele care pana la urma ne dicteaza cum va arata viitorul nostru.

Pentru a instala un obicei avem nevoie de practica constanta, de o motivatie pe masura. Practica zilnic, aloca timp dedicat, constant fa ceva.

Durata medie de a instala un obicei este de o luna.

Pentru a instala un obicei avem nevoie de la 1 zi pana la 6 luni. Exista pareri care spun ca ai nevoie de 30 de zile, altele de 90 si asa mai departe. 

Opinia mea este ca undeva la o luna este un minim si poate pana la 6 luni in cazul in care ne gandim la o abilitate sau obiceiu mai complex. 

Evident acest timp variaza in functie de complexistatea obiceiului, de determinarea ta, de resursele de care ai nevoie si chiar de experienta din spate

Un sfat util de la mentorul meu Dan Luca este sa nu lasi mai mult de 3 zile sa treaca in practicarea obiceiului. Negociaza asta cu tine inca de la inceput.

Atunci cand nu dai creierului de ales, el va actiona in sensul ca nu mai are optiuni. 

Nu incerca sa faci prea mult odata, prea multe din prima zi. Pune-te in starea de acțiune si mergi mai departe, la momentul acțiunii nu mai este timp de pregatire.

Actionat, facut si finalizat > este mult mai bun decăt perfect.

Cu timpul vei putea rafina la acel standard de execuție, de performanța la care vrei să ajungi.

“Atunci cand vrei să realizezi un lucru, fie vei găsi o cale, fie vei găsi o scuză.”

Progresul mic, constant, in timp devine relevant si va face toată diferența. Nu-ți propune perfectiune, ci mai degraba evoluția, progresul.

Soluția – un standard clar definit nu te va lasa sa cazi în capcana perfectionismului.

Cate obiceiuri sa instalam odata?

Din experienta iți sugerez să instalezi 2 obiceiuri pe lună (sau micro obiceiuri) ca de exemplu: Mese la ore fixe, 30 minute de exercitiisau sa citesti o ora pe zi.

Am incercat să instalez și 4 obiceiuri pe luna, se poate, însă este oarecum mult,  datotiră faptului ca necesită o cantitate mare de energie, concentrare și disciplină precum și timp. Nu este imposibil, tu alegi pana la urmă.

 Importanța stabilirii obiceiurilor

Este mai important sa instalezi un obicei decat sa faci o acțiune de moment care te duce la un obiectiv și gata. Spun asta datorită obiceiul odată instalat va folosi o cantitate de energie mult mai mică ulterio pentru a atinge din nou același rezultat. Oarecum asta e si secretul performanței atletilor.

Obiceiurile determina calitatea vieții noastre si sunt parte din caracterul nostru.

 

STIMUL / IMPULSUL  declanseaza o REACTIE care duce la ACTIUNE care repetata formeaza un OBICEI. Suma obiceiurilor reprezinta in viitor DESTINUL nostru.


Încă exista oameni care cred in destin.

In cursul Maestrul Banilor pe care l-am dezvoltat in ultimii ani, demonstrez participanților cum pot sa intre in controlul destinului lor financiar.

Cum se formeaza un nou obicei?!

Stimuli exteriori declanșează in interior un impuls, care are ca și reacție de evitare sau de placere o acțiune. Acțiunile repetate se transformă în obiceiurile noastre în legatură cu banii sau cu oricare alt domeniu important din viata noastra.

Suma tuturor obiceiurilor noastre financiare conduce la ceea ce noi in cultura poarta numele de SOARTĂ sau DESTIN.

Personal îmi place să-l numesc DESTIN FINANCIAR pe care după cum deja îți dai seama îl poti influența semnificativ.

Odată ce ai identificat că ai anumite obiceiuri nocive, ceea ce îți sugerez să faci, util pentru tine ar fi să întrerupi vechiul obicei nociv si sa intalezi unui pozitiv. Asta o faci mai ales prin stăpinirea de sine sau printr-un act de conștienta, de vointa selectiva care in mare parte depinde de tine.

Oamenii de performanța își folosesc energia, timpul si disciplina pentru a instala obiceiuri și a merge astfel la nivel de maiestrie.

Obiceiul, odata instalat, se poate folosi și in alte circumstanțe, pe cănd o explozie de moment poate și este conjuncturală, adică nu rezistă.

Creierul alege calea minimei rezistențe, adică cea mai dest folosită, cea care a fos invățată, cea mai intarită in noi, asta oarecum pentru a nu mai folosi energia. Creierul are această propietate de a conserva resursele.

“Pentru un sportiv de performanță setarea corecta a obiectivului – implica setarea corecta a setului de obiceiuri si invers.”

Tipuri de obiceiuri.

Avem 3 tipuri de obiceiuri:

Obiceiuri pe care le avem deja instalate, fie ele bune sau rele. Îți sugerez ca pe bune sa le păstrezi.

Obiceiuri nocive la care ar trebui sa renunțăm sau sa fim conștienti de ele. *sesizez încă odată importanța faptului că folosim aceeași cantitate de energie ca și cum am practica un obicei pozitiv.

Obiceiuri bune pe care ni le dorim și de care avem nevoie pentru a atinge rezultatele propuse.

Mai jos aveti un model de instalare a unui obicei complex in 11 pași clari definiți.

Apropo, sa ști ca avem obiceiuri în toate ariile din viața noastra. Avem Obiceiuri financiare, Obiceiuri in cariera sau afacere, Obiceiuri în sănatate – cum mancam, cum dormim, obiceiuri cum conducem o masina și păna la obiceiuri de relații.

Inclusiv productivitatea, stabilirea de obiective si organizarea este un obicei. Mare parte din aceste obiceiuri funcționează pe pilot automat, uneori chiar nu suntem conștienți de ele.

După cum am spus si mai sus perioada de instalare a unui obicei din punctul meu de vedere este de 30 zile poate si pană la 6 luni si poate chiar de ani dacă e cazul să-l ducem la nivel de arta. Tot acest timp necesita resure si disciplina DAR ulterior obiceiurile bune ne vor stapani ele pe noi si ne conduc pe pilot automat la succes si realizarea obiectivelor. 

De fapt ca să fiu sincer, consider ca primii ani in orice domeniu in care vrem sa avem succes, constă in a descoperi și implementa setul mental și suma de obiceiuri necesare.

Exemple de obiceiuri:

Avem obiceiuri zilnice precum si obiceiuri la nivel de o luna sau chiar de an. Popular vorbind unele le numim tradiții.

In produsul SMARTAgenda regăsiti 24 de exemple de obiceiuri. La pagina 20 sunt cateva obiceiuri care se instaleaza pentru un an, iar la fiecare început de luna aveți 4 exemple de obiceiuri productive care le puteti instala. (Gasesti și aici PDF 24 Obiceiuri SMARTAgenda.)

Dupa cum recomandăm mai sus, e suficient să instalăm 2 obiceiuri pe luna. In planșa zilei din produsul SMARTAgenda gasesti două căsuțe de evaluare zilnică pentru a bifa practicarea obiceiurilor.

Instalează-ți Obiceiuri productive.

La începutul fiecarei luni ai un model complet în 11 pași prin care îți poți instala obiceiuri productive. 

Poti descărca de aici Model de Instalare Obiceiuri in 11 pasi.

În fiecare lună instaleazi între unu și maxim patru micro-obiceiuri astfel încât la sfârșit de an vei avea 12 astfel de obiceiuri, ceea ce este cu adevarat un proces considerabi.

Înscrie-te în Academia noastra Star 4 Business dedicată antreprenorilor și performerilor, unde vei avea acces la toate produsele, materialele si trainingurile inregistrate căt și la o comunitate de dezvoltare accelerată.

Multumesc că esti altături de noi în această călătorie de autocunoaștere și descoperire.

Sper sa descoperi obiceiurile care te conduc la succesul tău, Cu stima si respect, Sebastian BL

 

Self management

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × two =