Sebastian BALA.ro

Obiceuri performante

în acest articol vei găsi informații despre Obiceiuri, Importanța stabilirii obiceiurilor, Tipuri de obiceiuri, Model de instalare, 24 exemple de Obiceiuri Productive.

 Salutare, sunt Sebastian și uite ce subiect interesant avem astăzi: ”Obiceiuri performante”

Suntem adesea tentaţi să credem că oamenii care obțin rezultate extraordinare au calități înnăscute, care le-au permis să obțină succes, dar aceasta este doar o scuză pe care ne-o oferim noi înșine pentru a nu fi nevoiți să ne confruntăm cu munca și angajamentul necesar pentru a atinge un nivel ridicat. Pentru a face posibilă atingerea unor niveluri înalte, de împlinire personală și profesională, ar trebui să ne impunem o disciplina si prin ea sa deprindem niste obicieuri productive care să ne ajute să  trasăm drumul care trebuie parcurs pentru a deveni nu numai mai performanți, ci și oameni mai complecși, mulțumiți și fericiți.

 Inainte de asta, după cum v-am obișnuit pe unii dintre voi, vreau să  înţelegem in primul rand lucrurile simple si de bază, ecuația simplă care spune cam așa:

A FI determină A FACE determină A AVEA

 Nu putem avea ceva fără să facem ceva sau cel mai corect, pentru a face ceva trebuie să devenim cineva care ne va determina ce avem.

Despre obiceiuri

“Este greu să instalăm obiceiuri bune însă vom duce o viața uşoară, e ușor sa avem obiceiuri nocive insă vom duce o viață grea.”

Obiceiurile au potențialul de a produce schimbări de durată față de o acțiune de moment sau un obiectiv atins la întâmplare, iar pentru asta e nevoie de o investiție de timp și de răbdare.

Atunci cănd vorbim despre obiceiuri precum și în cazul obiectivelor este important să fim SPECIFICI.

Mintea noastră are nevoie să-i spunem exact ce are de făcut, cât durează o anumită activitate și până când se întamplă. Asta numesc eu negociere cu tine și ceea ce vom face mai departe punctual în procesul de instalare a obiceiurilor.

Pentru a implementa un nou obicei ai nevoie de o decizie fermă și suficient de puternică, ai nevoie de consecvența, focus si disciplină în executarea lui. Fiecare decizie pe care o luăm in legatură cu o activitate, obiectiv definește într-un fel sau altul destinul nostru.

Nu cred în destin ci mai degrabă într-o sumă de obiceiuri bune sau rele care până la urmă ne dictează cum va arăta viitorul nostru.

Pentru a instala un obicei ai nevoie de o practică constantă, de o motivație pe parcurs. Practica zilnică, alocă timp dedicat, fă ceva constant.

Durata medie pentru a instala un obicei este de o lună.

Pentru a instala un obicei avem nevoie de la o zi păna la 6 luni. Există păreri care spun că ai nevoie de 30 de zile, altele de 90 și așa mai departe. 

Opinia mea este că undeva la o lună este un minim de timp necesar și poate ajunge până la 6 luni în cazul în care ne gândim la o abilitate sau obicei mai complex. 

Evident, acest timp variază în funcție de complexitatea obiceiului, de determinarea ta, de resursele de care ai nevoie și chiar de experiența din spate.

Un sfat util de la mentorul meu Dan L. este să nu lași mai mult de 3 zile să treacă, în practicarea obiceiului. Negociază asta cu tine înca de la început.

Atunci când nu dai creierului de ales, el reacționa în sensul că nu mai are opțiuni și va transmite ușor mesajul către corp pentru a acționa. 

Nu încerca să faci prea mult odată, prea multe din prima zi. Pune-te în starea de acțiune și mergi mai departe, la momentul acțiunii nu mai este timp de pregătire.

Acționat, făcut și finalizat este mult mai bun decăt perfect.

Cu timpul vei putea rafina acel obicei la standard de execuție înaltă, de performanță, la ce anume vrei să ajungi.

“Atunci când vrei să realizezi un lucru, fie vei găsi o cale, fie vei găsi o scuză.”

Progresul mic, constant, in timp devine relevant și va face toată diferența. Nu-ți propune perfectiune, ci mai degrabă evoluția, progresul.

Soluția o găseşti stabilind un standard clar și definit, nu te vei lăsa pradă dorinței de perfecțiune, ceea ce numesc capcana perfecționistului.

Câte obiceiuri să instalam o dată?

Din experiență îți sugerez să instalezi 2 obiceiuri pe lună (sau micro obiceiuri) ca de exemplu: Mese la ore fixe, 30 minute de exercitii sau să citești o oră pe zi.

Am încercat să instalez și 4 obiceiuri pe lună, se poate, însă este destul de dificil, datorită faptului că necesită o cantitate mare de energie, concentrare și disciplină și de asemenea timp. Nu este imposibil, doar tu alegi pănă la urmă.

Importanța stabilirii obiceiurilor.

Este mai important să instalezi un obicei decăt să faci o acțiune de moment  cu efort mare, care te duce la un obiectiv de moment. Odată instalat obiceiul va folosi o cantitate de energie mult mai mică ulterior pentru a atinge din nou același rezultat. Oarecum acesta este și secretul performanței atleților.

Obiceiurile determină calitatea vieții noastre și sunt parte din caracterul nostru.

STIMUL-ul sau IMPULS-ul declanșează o REACȚIE care duce la ACȚIUNE

care repetată formează un OBICEI.

Suma obiceiurilor reprezință în viitor DESTINUL nostru.

Încă există oameni care cred în destin și că sunt sortiți destinului.   În cursul Maestrul Banilor pe care l-am dezvoltat în ultimii ani, demonstrez participanților cum pot să intre în controlul destinului lor financiar.

Cum se formează un nou obicei?!

Stimuli exteriori declanșează în noi un impuls, fie că este din reacția de evitare sau plăcere care duce la o acțiune învățată.  Acțiunile repetate se transformă în obiceiurile noastre în legatură cu banii sau cu oricare alt domeniu important din viața noastră.

Suma tuturor obiceiurilor noastre financiare conduce la ceea ce, la noi în cultura, poartă numele de SOARTĂ sau DESTIN.

Personal îmi place să-l numesc DESTIN RESPONSABIL pe care, după cum deja îți dai seama, îl poți influența semnificativ.

Odată ce ai identificat, că ai anumite obiceiuri nocive, ceea ce îți rămăne de facut, util pentru tine, ar fi să întrerupi vechiul obicei nociv și să instalezi un altul pozitiv, performant, productiv.  Asta o faci mai ales prin stăpânirea de sine sau printr-un act de conștiență, de voință selectivă care în mare parte depinde de tine.

Oamenii de performanță își folosesc energia, timpul și disciplina pentru a instala obiceiuri și a merge cu asta la nivel de măiestrie.

Odată instalat, obiceiul functionează pe pilot automat și poţi să-l practici și in alte circumstanțe, pe când  un efort major de moment, poate este conjunctural, adică nu rezistă.

Creierul alege calea minimei rezistențe, adică cea mai des folosită, cea care a fost învățată. Calea cea mai întărită de noi, prin alegeri repetate, iar asta o face oarecum pentru a nu mai folosi energia. Creierul are această propietate de a conserva resursele.

“Pentru un sportiv de performanță setarea corectă a obiectivului implică setarea corectă a setului de obiceiuri și nu invers.”

Tipuri de obiceiuri. 

Avem 3 tipuri de obiceiuri:

  • Obiceiuri pe care le avem deja instalate, fie ele bune sau rele. Îți sugerez ca pe cele bune să le păstrezi.
  • Obiceiuri nocive la care ar fi bine să renunțăm sau să fim măcar conștienți de ele. Sesizez aici încă o dată importanța faptului că folosim o cantitate de timp și de resurse pentru a practica un obicei nociv cât și pentru a practica un obicei pozitiv.
  • Obiceiuri bune pe care ni le dorim și de care avem nevoie pentru a atinge rezultatele propuse.

Mai jos aveți un model de instalare a unui obicei complex in 11 pași clari definiți.

Apropo, să ști că avem obiceiuri în toate ariile din viața noastră. Avem Obiceiuri financiare, Obiceiuri în carieră sau afacere, Obiceiuri în sănătate, cum mâncăm, cum dormim, obiceiuri de cum conducem mașina și păna la obiceiuri de relații.

Inclusiv productivitatea, stabilirea de obiective și organizarea este tot un obicei. 
Mare parte din aceste obiceiuri funcționează pe pilot automat, și uneori chiar nu suntem conștienți de ele.

După cum am spus și mai sus, perioada de instalare a unui obicei, din punctul meu de vedere, este de 30 zile și poate ajunge pană la 6 luni, poate chiar de ani, dacă e cazul să-l ducem la nivel de arta.

Tot acest timp necesită resurse și disciplină. DAR ulterior obiceiurile bune ne vor stăpâni ele pe noi și ne conduc pe pilot automat către o viață bună și realizarea obiectivelor. 

De fapt, ca să fiu sincer cu tine, consider că primii ani cam în orice domeniu de activitate în care vrem să avem succes, constă în a descoperi și implementa setul mental și suma de obiceiuri necesare.

Exemple de obiceiuri:

Avem obiceiuri zilnice precum și obiceiuri la nivel de o luna sau chiar de an.

Popular vorbind, pe unele dintre ele le numim tradiții.

In produsul SMARTAgenda regăsiţi 24 exemple de astfel obiceiuri. La pagina 20 sunt câteva obiceiuri care se instalează pentru un an, iar la fiecare început de lună aveți 4 exemple de obiceiuri productive pe care le puteți instala la voi. Descarcă de aici PDF 24 Obiceiuri SMARTAgenda.

Recomandare pentru cei care instalăm 2 obiceiuri pe lună. În planșa zilei din SMARTAgenda găsești două căsuțe de evaluare zilnică pentru a bifa practicarea obiceiurilor.

Instalează-ți Obiceiuri productive.

La începutul fiecarei luni ai un model complet în 11 pași prin care îți poți instala obiceiuri productive. 

În fiecare lună negociază cu tine numărul de micro-obiceiuri astfel încât la sfârșit de an poți avea peste 12 obiceiuri noi si performante, ceea ce este cu adevărat un progres considerabil.

Prin analize, sfaturi și exerciții, SMARTAgenda este un ghid pentru a-ţi putea exprima maximul potențialului și a-l menține constant în timp. Rezultatul este o hartă sau mai degrabă, un plan de urmat pentru a-ți găsi excelența. Vei fi surprins cum apar idei zilnice de pus în practică pentru a găsi motivație, energie, eficacitate.

Înscrie-te în  Academia noastră Start4Business dedicată antreprenorilor și performerilor, unde vei avea acces la toate produsele, materialele si trainingurile înregistrate cât și la o comunitate de dezvoltare accelerată. https://www.facebook.com/Start4BusinessAcademy

Multumesc că eşti altături de noi în această călătorie de autocunoaștere și descoperire. Sper să descoperi și dezvolți obiceiurile care te conduc la succesul tău,

Cu stima si respect,

Sebastian Bala

P.S. Cele menţionate aici sunt doar câteva dintre beneficiile existente. în plus, în luna Decembrie, ai REDUCERE 50% la orice training achizitionat! https://fb.watch/2h44aFCWqg/

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *