Salutare, aici Sebastian Bala, Trainer si Antreprenor.
Prin acest articol imi doresc atat pentru mine cat si pentru tinecititorule, sa ne ajute in dezvoltarea abilitatilor de leadership si relationare.
Anul acesta mi-am propus sa-mi dezvolt abilitatea de leadership si cele conexe cu acest domeniu si am inceput prin a invata de la oamenii care deja fac asta la cel mai inalt nivel, iar eu sa pun in practica in proiectele in care sunt deja implicat.
Formula increderii in echipa este un articol educativ dezvoltat din inspiratia mentorului John Maxwell. Informatia imi parvine din studii si dezvoltare si nu neaparat din practica. Deci recomandarea mea este sa pui in practica si sa testezi ce functioneaza la tine.
Aceasta formula a increderii in echipa este formata din 5 elemente.
Caracter + Competente + Angajament + Consecventa + Unitate = Incredere in echipa.
Haideti sa luam fiecare din cele 5 elemente si sa le dezvoltam separat pentru a le intelege.
- Caracter.
Caracterul bun, bazat pe integritate creeaza incredere in echipa. Fara incredere nu exista defapt echipa. Ce inseamna acest caracter in considerentul de echipa?
- castigam si pierdem impreuna
- suntem responsabili
- nu avem secrete, nu vorbim neclar
- nu barfim, nu criticam, ci ne dam feedback cand e cazul
- ne onoram promisiunile
- ne pastram calmul, ne stapanim
- ne dezvoltam continuu
- avem in vedere scopul si interesul comun inaintea interesului personal excesiv
- nu avem scuze pentru a esua
- nu toleram egoismul
- Competente.
Aici ne referim la competentele fiecarui membru in parte in raport cu pozitia pe care o ocupa. Ne dorim astfel oameni care isi dezvolta competentele, sunt orientati catre rezultate si sunt dispusi sa faca ceea ce este nevoie pentru a duce la bun sfarsit scopul echipei.
Cand vorbim despre leadership ne gandim la competente precum: comunicarea, persuasiune, stabilirea obiectivelor, organizarea resurselor, negocierea, rezolvarea problemelor si altele specifice leader-ului vezi articolul
https://www.sebastianbala.ro/ce-ai-nevoie-sa-dezvolti-la-tine-ca-leader-performant/
- Angajamentul (Dedicarea)
Ne referim la angajament sau dedicarea fata de echipa si de scopul comun. Este de dorit ca membrii echipei sa-si asume integral misiunea si sa fie dispusi sa mearga pana la capat.
Avem cateva tipuri de angajament. Vezi in care zona se afla oamenii tai:
- Periculos: tradeaza echipa, face rau oamenilor.
- Dezertor: nu vrea sa faca nimic, este lenes.
- Slab: oamenii au nevoie de a fi impinsi de la spate.
- Obisnuit: face treaba din sentimentul datoriei.
- Absolvent: are pasiune si entuziasm, isi face treaba bine, nu e inca pregatit sa fie leader.
- Automitivat: se integreaza in echipa si cultura organizatiei, are initiativa si e productiv.
- Leader asumat: este dedicat scopului, are imagine de ansamblu, ii pasa de oameni, e dispus sa faca orice e nevoie pentru scopul echipei.
In cazul in care oamenii tai nu sunt 100% angajati in actiunea si scopul echipei o intrebare simpla si buna este:
Cum pot eu ca leader autentic sa influentez dorinta si angajamentul oamenilor mei fata de scop?
- Consecventa.
Ce inteleg eu prin consecventa este faptul ca oamenii sunt dispusi sa faca zi de zi ceea ce e nevoie sa faca. Tu sa poti conta pe oameni si oamenii sa poata conta pe leader ca este acolo zi de zi, echipa sa poata conta pe membrii sai ca vor fi acolo si nu sunt dezertori.
In unele dintre proiectele mele introduc inca de la inceput o regula care spune asa: ne asumam 100% acest proiect ca vom fi disponibil pentru el, putem lipsi din doua considerente 1. cazuri de sanatate, boala 2. avem concediu, odihna.
Consecventa creeaza predictibilitate si incredere. Putem gresi si invata, ne putem dezvolta dar nu putem lipsi cand echipa are nevoie de noi.
Oamenii trebuie sa-si asume scopul si rolul in echipa altfel nu vei face decat sa „fugi” dupa ei sa fie prezenti pentru a-si face treaba, ceea ce destabilizeaza si ceilalti membrii asumati.
- Coeziunea.
In contextul de echipa coeziunea este abilitatea membrilor nu doar de a functiona impreuna ci de a o face la cel mai inalt grad in cele mai ciudate circumstante.
Inseamna a ne completa reciproc acolo unde este nevoie si a ne inalta reciproc acolo unde avem talent cu scopul de a atinge cele mai inalte performante.
Atunci cand situatiile sunt dificile, cand apar conflictele inerente, ne putem da seama cat de coeziva este echipa sau nu.
Din experienta iti spun ca am avut echipa fantastica, proiect super antrenant, mentor de milioane si datorita faptului ca echipa nu a fost coeziva, nu a fost congruenta in anumite situatii delicate, am ratat, si nu pentru ca nu se putea ci pentru ca nu s-a creeat aceasta coeziune.
Rugamintea mea la tine este sa nu fi prea aspru cu acest articol sau cu oamenii tai in cazul in care conduci o echipa, ci doar sa iei fiecare element in parte si sa vezi cum il poti antrena, fructifica si dezvolta in organizatia ta.
Inspira prin lumina astfel incat ceilalti sa vada mai bine drumul, cu respect Sebastian BALA.