fbpx

Eliberarea de sentimentul de vinovatie.


„Eliberarea de sentimentul de vinovatie.”
Salutare aici Sebastian. 
 
In primul rand de unde apare vinovatia?
Sentimentul de vinovatie are ca si sursa, doua cauze majore.
„Lipsa de iubire impreuna cu critica distructiva la pachet.”
De ce folosesc alti oameni invinovatirea?
Oamenii se folosesc de Vinovatie ca si unealta de control a celorlalti. Folosesc acest sentiment pentru a manipula persoane din jur, pentru a se comporta sau reactiona cu isi doresc si asta provine dintr-o lipsa atat de etica si integritate cat si din lipsa de putere de influentare.
Cum putem sa ne eliberam de sentimentele de vinovatie?
1. In primul rand elimina din viata ta critica autodistructiva. Nu te mai critica pe tine.
2. Refuza sa-i critici pe ceilalti, sa-i mai acuzi, sa-i mai invinovatesti. Nimeni nu e vinovat, doar tu esti raspunzator de ceea ce ti se intampla.
3. Refuza categoric manipularea din partea altora prin acuzatii pe care le fac asupra ta, atat prin cuvinte cat si prin comporatament, atitudine.
Pentru asta puteti folosi cateva tehnici:
– Tehnica „Tacerii”: refuzati vehement sa le mai raspundeti inapoi. „Nu am degand sa-ti raspund inapoi.”
– Tehnica „StopJoc”: ii poti intreba direct „Incerci cumva sa ma faci sa ma simt vinovat?”, te anunt ca a invinuii pe cineva nu este un mod bun de a mentine relatiile.
4. Refuzati sa-i vorbiti pe altii intr-un mod urat, sa vorbiti despre vinovatia lor. Refuzul de a barfi, pune capat la a plimba „murdariile” pe care le fac alti oameni.
~ Asigura -te ca ceea ce spui despre alti este ceea ce doresti sa fie adevarat pentru tine.
5. Practica legea iertarii: suntem sanatori din punct de vedere psiho-emotional, direct proportional cu masura in care putem ierta si uita jicniriile care ne-au fost aduse.
Avem de iertat 3 tipuri de persoane in viata noastra:
A. Parintii. Iertandu-i va ridicati deasupra suferintele din copilarie si va iertati parintii, caci au facut tot ceea ce au putut cu ce au avut la indemna.
~ ii iertam din inima, le poti spune direct va iert pentru tot
~ ii ierti fizic, ii vizitezi, contactezi telefonic daca e mai dificil sa o spui fata in fata
~ ii ierti printr-o scrisoare, (daca sunt la distanta sau nu mai sunt in viata)
B. Ierti alte persoane care te-au ranit. Nu trebuie sa-ti placa persoana ci doar va eliberati de ea. Oricare ar fi fost situatia, tu te-ai bagat singur in ea! Ai fi putut-o opri? ai fost responsabil.
Imi asum intreaha responsabilitate pentru relatia cu ….. (numele persoanei) Te iert pentru tot ce mi-ai facut intr-un fel sau altul, in mod constient sau inconstient …… (poti enumera lucrurile pe care ti le-a facut) si iti doresc tot binele din lume.
C Ma iert pe mine insumi. Iertati-va pentru toate greselile si toate lucruile prostesti pe care le-ati facut si asta pentru ca nu sunteti perfecti.
Actul iertari de sine si a eliberarii emotionale este unul spirituale, emotional si mental si va ajuta sa mergeti inainte. Este un act prin care va eliberati pe voi si ii puteti elibera si pe altii.
6. Cere-ti iertare. In cazul in care ai gresit fata de o persoana, recunoaste-ti responsabilitatea si fi sincer cu tine si cu persoana respectiva. Faptul ca iti pare rau din suflet, are o putere miraculoasa asupra sufletului. Transmite un sincer „imi pare rau pentru situatia…” indiferent cum va reactiona persoana te vei elibera pe tine.
„Fii responsabil de sentimentele tale, de actiuniele tale, de viata ta.”
– sursa „Succesul in viata” – Brian Tracy

Dezvoltare personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − 3 =