
Salut, aici Sebastian, tocmai ti-am pregatit un articol despre ceea ce urmeaza sa faci si anume DECIDE si ACTIONEAZA.
Voi incepe prin a-ti spune cateva lucruri despre actiune si apoi vom discuta despre cei 4 pasi esentiali pe care ii ai de facut in fata unei situati, obiectiv, directii sau experiente pe care urmeaza sa ti-o asumi.
„Lumea tinde sa apartina celor care cauta, actioneaza si aduna cu ambele maini. Lumea pare sa apartina celor care fac ceva mai mult decat au dorinte, speranta sau planuri, nu doar rugaciuni sau intentioneaza sa faca ceva intr-o zi, cand totul va fi perfect. Este important să intelegem ca viata este o serie de aproximari si de ajustari de directie.”
Fi constient ca situatia in care te afli chiar acum nu se va schimba niciodata in mod magic daca nu faci ceva in privinta ei. Unii oameni, chiar si eu uneori am asteptat sa ma simt bine pentru a actiona, insa paradoxul este ca avem nevoie sa actionam pentru a ne simti bine.
Secretul oricarui progres este pornirea la drum. Secretul pornirii la drum este divizarea sarcinilor complicate, care par coplesitoare, in sarcini mai mici, care pot fi executate usor, si astfel trecerea la treaba preluand o prima astfel de sarcina mai mica. De regula cea mai buna decizie de a trece la fapte este chiar ACUM.
Ceva interesant despre actiune este ca daca mintea o poate intelege, o poate procesa, poate trece la actiune. Pe de o parte actiunea aduce claritate precum si faptul ca atunci cand avem claritate in directie vom actiona mai usor, mai rapid, mai prompt.
Pasul numar 1 este INFORMAREA.
Aceasta raspunde la intrebari de genul: „Ce vreau sa fac / ce sa fac” si „Cum sa fac asta”?
Dupa cum am spus si mai sus, unele persoane au nevoie sa inteleaga dupa care sa actioneze „Intelegerea urmeaza Actiunea” insa exista si persoane care au nevoie sa actioneze dupa care vor intelege, au nevoie mai intai sa intre in actiune.
Orice actiune care este complexa are mai multi pasi care in „mod logic” sunt ceva de genul Informare, Decizie, Strategie, Actiune.
INFORMAREA
Partea buna cu informarea este ca ne scade procentul de risc si ne diminueaza frica de necunoscut, frica de esec. Partea mai putin buna este ca daca trecem la o superinformare diminuam capacitatea de a actiona.
In mod paradoxal supra-gandirea scade nivelul de actiune precum actiunea scade nivelul de gandire. Recomandarea mea este sa limitezi INFORMAREA la un timp suficient de bun pentru a actiona gen 15 – 30 minute despre un subiect si BOOMM treci la actiune.
Informarea ne poate aduce in doua stari: creativitate & inspiratie sau dupa cum urmeaza blocaj & perfectiune.
Cum sa facem INFORMAREA?
- Pe Google deja exista foarte multe informatii despre aproape orice subiect sau macar raspunsuri conexe.
- YouTube avem videouri explicative si chiar mai mult cum sa facem un anumit lucru. Aici ai parte si de „how to” necesar.
- Oameni specializatiin domeniul in care vrei sa realizezi ceva. O intrebare in reteau ta de prieteni nu te costa nimic. Retele de socializare precum Facebook deja au organizate grupuri pe subiecte si tematici.
- Carti de specialitate, articole sau documentatie tehnicaasupra actiunii pe care urmeaza sa o faci. Precum si acest articol sau articolele de pe site-ul meu, peste 100 articole despre antreprenoriat si cum sa faci anumite lucruri in afaceri.
https://www.sebastianbala.ro/blog/
Intrebare ajutatoare: „Cat va dura aceasta informare si care e nivelul de informatii de care am nevoie pentru a ACTIONA?”
PS: Nu intra in bucla perfectionismului care te va tine pe loc. O actiune facuta astazi este mai buna decat una perfecta facuta peste un an.
Pasul al doilea este DECIZIA
Despre decizie am facut deja cateva articole, asa ca nu vom intra in detalii despre asta, gasesti aici articolele:
https://www.sebastianbala.ro/importanta-de-a-lua-decizii-in-5-secunde/
https://www.sebastianbala.ro/cum-sa-luam-deciziile-bune-in-viata/
Ideei de baza in a lua decizii.
- Nu amana luarea unei decizii importante.
- O decizie mai putin buna luata astazi este mai buna decat o decizie perfecta luata peste un an.
- Odata ce ai decis sa faci ceva treci la actiune in ciuda conditiilor.
- Odata ce ai luat o decizie nu mai cauta alternative la decizia initiala.
Pasul al treilea STRATEGIA
Strategia presupune modul in care vom face actiunea si mai mult pasii prin care urmeaza sa trecem pentru a indeplini rezultatul.
Mare parte din strategie o facem in momentul documentarii insa ea se calibreaza odata si cu actiune, in sensul ca putem ajusta strategia sau o putem schimba in functie de situatie, de rezultat, insa rezultatul propus nu il schimbam prea des, cel putin nu schimbari majore (doar sa fie setat corect).
Stabilim o lista de activitati in ordinea importantei de sus in jos sau putem folosi un „mind map” tradus harta mentala a actiunilor mai complexe sau orice alt instrument care te ajuta sa-ti clarifici proiectul (Gant, Fishbone, Assana, etc sau cauta aplicatii Mindmap pe Google)
Intrebari ajutatoare in elaborarea strategiei
- Care sunt pasii pe care ii ai de urmat pentru a finaliza proiectul si in ce ordine a importantei?
- Cum fac ceea ce mi-am propus să fac?
Pasul patru ACTIUNEA propriu zisa.
Actioneaza la potentialul maxim fara a mai cauta scuze. Odata ce ai intrat in actiune nu mai cauta scuze sau mijloace de a-ti justifica pasii sau directia.
Este de preferat sa actionezi continuu pana cand ajungi la rezultate. Ulterior facem evaluare succesului sau esecului si calibram mai departe.
Ceva interesant este avem nevoie de pauze pentru a ne reface insa nu atat de lungi incat sa ne puna intr-o stare de repaus. Ce vreau sa spun aici este ca in cazul in care actiunea dureaza mai multe ore sau zile este potrivit sa ai pauze de refacere insa nu mai mari cat sa te opreasca.
Esecul ne arata ce am facut mai putin bine si ce urmeaza sa imbunatatim. Depasirea fricilor si a esecului temporar defapt face diferenta intre un succes de durata si un moment de slabiciune.
Sa fiu sincer, cu totii avem momente in care suntem mai puternici sau ne simtim mai slabi insa ce vom face dupa ce apare acel sentiment de complesire, de esec sau de confuzie, va face diferenta.
Actiunea consistenta si perseverenta sunt singurele care ne vor aduce rezultate si ne dau incredere sa mergem mai departe chiar daca nu am obtinut rezultatul ideal.
Suplimentar Actiunilor si Rezultatelor putem face o Evaluare.
Evaluare presupune ca nu am atins rezultatele ideale sau imi dau seama ca ceva nu am facut bine si pot imbuntati.
Cateva intrebari ajutatoare:
- Ce am facut bine si pot face pe mai departe?
- Ce nu am facut inca foarte bine si pot imbunati si cum?
- Cat de mult am evoluat in directia obiectivului propus?
Oamenii de succes nu sunt neaparat cei care iau cele mai bune decizii tot timpul. Nimeni nu poate face asta, indiferent cat de inteligent este. Dar odata ce oamenii de succes au luat o decizie, ei se misca inainte catre obiectivele lor pas cu pas, si incep sa primeasca feedback sau semnale care le spune care este directia cursului lor si cand sunt necesare corectari ale directiei.
Pe masura ce actionam si mergem mai departe catre obiectivele noastre, vom continua sa culegem noi informatii si asta ne permite sa ne adaptam planurile si sa ne ajustam strategia.
Mesaj de incheiere: „ideile capata valoare atunci cand le pun in practica”