Cum să soluționăm eficient problemele?
Salut, sunt Sebastian și tocmai ți-am pregătit un articol despre cum să soluționăm într-un mod eficient problemele care ne apasă de zi cu zi, fie ele la birou, job afacere și chiar acasă.
Strategia propusă de mine astăzi este aplicabilă 100% pentru o problemă, provocare sau o situație cu care te confrunți. Ea este diferită și functională datorită faptului că folosește un mecanism de abordare psihologic, specific antreprenorilor milionari, pas cu pas și din perspective diferite.
Probabil daca ai ajuns să citești un astfel de articol sau cauți răspunsuri la astfel de întrebări, te întălnești și tu cu provocările zilnice sau cu o serie de situații stresante. Le numesc provocări datorită simplului fapt ca am înțeles pe parcursul dezvoltării mele, de la alți traineri, valoarea dialogului interior.
Cuvinte precum „probleme” sau „problemă” crează o stare de anxietate, de frustrare și asta presupune un consum oarecare de energie, mai mare sau mai mic. Interesant este ca unele persoane, specific ca un procent aparte din populație, prin excepție ele sunt motivate de acest stres provocat de o problema, de stresul venit cu ea.
Ideal este ca să abordăm problema dintr-o energie superioară, chiar mai mare decăt cea cu care ea fost creată, căci da, este a ta căci tu ai generat-o, nimeni nu ți-o ia.
Avem probleme, respectiv provocări de natura economică, de natură socială, poate probleme de sănătate, probleme în familie și de toate felurile. În orice caz și în oricare categorie le-am trece, ar fi bine să le soluționăm.
Odată ce ai înțeles mecanismul, și nu mă refer neapărat la mecanismul propus de mine aici, ci la propriul tău mecanism pe care să ți-l formezi și să-l folosești, poate luănd în considerare cele scrise de mine, tu să reușești să soluționezi orice situație precum un bun strateg, să treci repede prin situația cu care te confrunți, găsind soluții ingenioase.
Dacă ar fi să discutăm tot ce poate fi discutat despre Problem Solving, pe romănește abilitatiea de soluționare a problemelor, probabil nu am termina într-o singură zi, motiv pentru care îmi place să simplific lucrurile și să folosim sisteme, sau micro sisteme, aplicabile imediate.
Mai mult, să ne gândim la ce se află în spatele unei probleme și anume la cauza pentru care ea a apărut, ca pe viitor să nu se mai întămple sau sa găsim rapid cel puțin o solutie eficienta și aplicarea ei imediată.
Am creat acest sistem de soluționare a problemelor simplu care îl poți lua cu tine, rapid și usor aplicabil. Promit că toți cu care l-am făcut și chiar și cu mine, în mai puțin de 30 minute se vedem schimbarea, în primul rând emoțională.
Cu astea fiind zise iată mai joc cățiva pași prin care să treci, mai exact, 6 pași prin care să abordezi problemele, respectiv PROVOCĂRILE:
Primul lucru pe care îți sugerez să-l faci este, după cum am spus și mai sus, să resemnificăm cuvintele:
- In loc de problemă poți să-i spui: provocare, situație de rezolvat sau chiar joc. Privind-o din acest unghi, te va ajuta să elimini parte de presiune/povară și poate să o tratezi ca pe un puzzle, mai degrabă decât ca pe înverșunare și mai adânc în probleme.
- În loc de „am o problema gravă” poți să folosești cuvinte care accentueaza soluționare, gen „am o provocare pe care abia aștept să o depășesc”, sau „uite, interesant o nouă situație din care am de învățat”.
În al doilea rând, poți să soluționezi o provocare mult mai ușor, dacă o definești corect. Definind corect problema, cel mai probabil, peste 50% șanse sunt ca mare parte din soluție să îți devină evidentă.
Te rog NU INGNORA acest pas, și scrie provocările tale, TOATE, pe o coală de hărtie, asta te va ajuta să te detașezi de ele și îți va readuce bucuria. (te rog să-mi lași un coment cum te-ai simțit după).
Ce poți face, după este să pui lista de o parte, la cel putin 30 cm distanță de tine, undeva pe birou sau alt loc. Stai liniștit că nu ți le ia nimeni 🙂 doar sunt ale tale, fiecare le are pe ale lui.
Timp de 15-30 minute scrie lista cu toate aceste provocări, căt de mici sau de mari ar fi ele.
In al treilea rând, dacă vrei să scapi de problema respctivă este să cauți în a identifica cauza, astfel vei schimba efectul, pe termen lung sau chiar permanent.
Din altă perspectivă, cum ai generat tu situația respectivă? astfel identificăm cauza.
Abordarea este că suntem responsabil de problema respectivă, căci este a ta atăt timp cât ești și tu implicat în ea.
Îți sugerez din start, Nu fugi de probleme, Nu arunca responsabilitatea pe alții pentru tale că asta nu te ajută. Fi responsabil de situațiile din viața ta și inclusiv asta te va pune într-o poziție de om puternic.
Ceea ce fac unele persoane, este că problema îi apasă atât de tare și în mod incoștient doresc să se elibereze de ea, făcându-i pe alți responsabil, dar asta nu vrei și tu.
In al patrulea rând, pune în agenda ta perioade de timp, de gândire sau de soluționare strategică. 15 minute, maxim 30, la un birou cu o coală de hârtie, poate acces la internet, iei fiecare provocare, pe rând, NU TOATE ODATĂ, și cauți soluții.
Adună căt mai multe informații despre situația respectivă, astfel încăt să poți lua o decizie rapidă și responsabilă.
Informatiile ne ajută la diminuarea stresului, clarifică multe aspecte nevăzute și depășim frica de necunoscut, de esec și frustrare.
Aici ma refer la a ne informa, la date concrete, poate oameni care au avut situații similare sau orice te ajută sa găsești o soluție inclusiv un articol de genul acesta.
In al cincelea rând, vreau să te găndești chiar este o provocare care să te supere așa tare și cu care te confrunți sau situația nu e așa gravă pe căt pare inițial? Îți aparține responsabilitatea găsirii unei soluții?
Poți să o soluționezi sau mai este și altcineva implicat? sau poate îi aparține unei alta persoane?
Stabilește clar ce vrei, dacă vrei să soluționezi problema. Nu lua probleme altor persoane asupra ta.
Am întânit destul de des, faptul că unii oameni, nu vor să-și rezolve problemele și le aruncă pe alți, iar unii dintr-un exces de zel se încarca și cu probleme care nu le aparțin.
Asta provine probabil din cauze precum: credințe negative, frustrare, lipsă de încredere în sine și stimă de sine suficient de sănătoasă, complacere într-o stare de victimizare, sau poate că nu sunt conștienți suficient.
Ia în considerare faptul că dacă nu e suficient de importantă pentru tine, provocarea sau găsirea soluției s-ar putea să nu vrei să o rezolvi sau mai simplu spus să nu ai suficientă motivatie pentru a face asta.
„O greșeală mare este să soluționezi o problemă greșită sau neimportantă.”
În al șaselea rănd, dacă soluția nu e clară, apelează la mintea creativă și faci o lista cu 10 soluții posibile. Soluții creative, ingenioase, chiar ireale.
Acum din cele 10, care este sunt 3 soluții aplicabile? Alege din cele 3 soluții cele mai relevante UNA SINGURĂ și acționează, vezi la ce rezultate ajungi și dacă merge. Nu merge? treci la cealaltă soluție.
Înclin să cred că dacă nu ai rezolvat o problemă din cele 3 soluții, diferite sau generate, este vorba despre altceva, nedefinirea problemei corect, lipsa de perspectivă corectă sau poate de resuse.
In ultima instanța, evaluează provocarea și trage lecțiile cele mai valoroase astfel încăt data viitoare să nu mai apară sau să o soluționezi rapid, mai eficient.
Te întreb acum, provocările actuale, vor mai conta ele peste 2 sau 3 ani sau la finalul vieții?
Căteva ideii suplimentare care să te ajute în această direcție:
”Nu poți soluționa o problema cu același nivel de cunostinte cu care ai creat-o.”
„Dezvoltă convingerea că orice problema are cel puțin o solutțe.”
„Un stimulent major al găndirii creative sunt întrebările țintă. O întrebare bine formulată are acel ceva care pătrunde în inima problemei și dă naștere unor idei și viziuni noi.”
Acum, pe final doua întrebări cheie în soluționarea:
„Ce îți spui tu în primul rănd cănd apare o problema?” Te susține, ajută asta în găsirea soluției?
&
„Din ce unghi nu ai privit încă situația?”
Îmi place să spun și cred că acolo unde marea majoritatea a oamenilor văd o problemă, un antreprenor vede o oportunitate.
Dacă ți-a placut, te rog să dai SHARE la acest articol astfel încât să inspirâm cât mai multi oameni!
La cât mai multe soluții ingenioase. Provocări depășite cu succes, Sebastian BALA