Sebastian BALA.ro

Cum sa motivezi eficient oamenii din echipa ta

Salut! Sunt Sebastian și ți-am pregătit un material despre echipă și oameni.

„Oamenii mei nu sunt motivați. Cum să-i motivez să facă mai mult?”

Cineva mi-a pus întrebarea aceasta pe Facebook și probabil vrea să îi dau un răspuns ca la carte.

Nu există așa ceva când vine vorba de oameni, cel puțin asta e părerea mea.

Vrei să știi de ce? Oamenii sunt diferiți, drept urmare se motivează diferit. Cel mai bun răspuns este să-i cunoști și să înțelegi cum gândesc și ce îi motivează pe fiecare dintre ei, asta dacă vrei să fii un bun leader sau manager. Oamenii au nevoie de leaderi buni care să-i inspire și să-i motiveze.

Poate timpul nu-ți permite sau nu poți să stai de vorba cu fiecare membru al echipei în parte (dacă ai o echipă mare), însa ceea ce poți face este să creezi și să utilizezi câteva șabloane sau tipare umane comportamentale – în mare asta e soluția.

Totuși ce îi motivează pe oameni?

  1. Pun pe primul loc misiunea inspirațională. Oamenii urmează idealuri, urmează eroii și scopurile înalte.
  2. Ca să fii eficient în orice situatie spune-le oamenilor de ce fac ceea ce fac. E mult mai important decât să le spui cum să facă.
  3. Folosește o tehnică simplă și clasică de a da premii celor care ating un target sau au rezultate.
  4. Oamenii vor intra în organizații și se vor simți bine acolo unde le sunt împlinite valorile sau au valori comune, apropiate.
  5. Motivația sexuală. Pare rudimentar însă de când “lumea și pămantul” aceasta este una dintre cele mai puternice motivații. Ce poți face mai exact? Creează o companie mixtă și asta pe lângă faptul că ai o imagine completă, cu toții vrem să fim apreciați, iubiți, respectiv stimulați.
  6. Creează o cultură în firma ta bazată pe obiceiuri sănătoase și performanță. Dacă performanța este parte din organizație, evident că oamenii tăi vor scoate ce au mai bun din ei.
  7. Găsește o cauză socială pe care să o sprijini sau un scop înalt. Ceva care să le ridice stima de sine. O vor primii cu recunoștință, apreciere și vor prețui faptul ca au contribuit cu adevărat la ceva semnificativ.
  8. Nu în ultimul rând, oamenii sunt motivați de bani, însa nu e neapărat pe primul loc, dar nici pe ultimul. Spun asta pentru pentru că în mare parte oamenii de vânzări sunt motivați de comision și de risc, pe când oamenii de la stat sunt motivați de siguranță (doar de asta se numește stat)
  9. După cum probabil unii știm deja, oamenii sunt motivați de plăcere cât și de durere. Suntem motivați într-un procent mai mare de evitarea durerii decât de a simți plăcerea. Asta înseamnă că dacă și-au atins obiectivul pot câștiga un bonus (ex: o excursie, un telefon nou, etc.), iar dacă nu au atins un minim din obiectiv pot pierde ceva (ex: 10% din salariu, locul de lider în echipă, etc.)
  • O altă motivație este că oamenii sunt mai dispuși să facă lucruri bune pentru alții, decât pentru ei înșiși. Poți să le propui o excursie pentru ei și familia lor în cazul în care ating 80% din obiectivele propuse pe trimestrul respectiv.

Ca și leader într-o organizație îți pot spune, deși am mai spus-o, că afacerile sunt făcute cu oamenii, iar când vorbim de leadership bun, spunem de fapt să ne cunoaștem oamenii și să fim oameni cu ei.

„Oamenii sunt motorul afacerii și ei se conduc cu inima, cifrele însă se obțin cu mintea.”

Pentru a fi un leader bun, potrivit este să te apropii de oamenii tăi, să te simtă că ești acolo ei, că îți pasă de ei și vrei să îi îndrumi pe calea cea bună.


Daca ti-a placut, te rog sa dai SHARE la acest articol astfel incat sa inspiram cat mai multi oameni. Cu respect deosebit, Sebastian BALA L

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *