SEBASTIAN BALA

Cum sa luam deciziile bune in viata

Salutare, aici Sebastian si astazi ti-am pregatit un material despre cum sa luam decizi importante in viata.

Tocmai am experimentat o situatie destul de tensionata in viata mea, mutarea in alta tara, provocari de limba si adaptare la mediu in care am avut de luat o serie de decizii.

In pofida faptului ca „ma cred” destul de evoluat, viata imi arata ca inca mai am de adaugat, de adaugat lucruri si imbuntatiri la mine, deci articolul acesta vine in urma unor de decizii din viata reala, unele dificile si nu din teoria cartilor sau cum ar spune unele persoane ca noi trainerii am vorbi doar din carti. 

Oricum hai sa intram in subiect si sa vedem cum pot sa te ajut pe tine cititorule sa iei decizii mai bune in viata.

Hai sa vedem mai intai ce se afla la baza cuvantului decizie si anume ce inseamna acesta:

Conform DEX o decizie inseamna „1.Hotărâre luată în urma examinării unei situații. 2.Soluție adoptată pentru o problemă. 3 Alegere între două sau mai multe soluții.”

O alta perspectiva pe care am inteles-o de la mentorul meu Andy este ca decizia se refera la trecut iar alegerea la viitor asa ca sa usuram lucrurile voi defini decizia ca fiind „HOTARAREA” pe care o iei intr-o anumite situatie, fie ca nu mai faci ceva ce ai facut in trecut, fie ca alegi ceva mai bun pentru viitor.

Se spune ca deciziile cele mai bune sunt din imediat, alte persoane, oamenii educati afirma ca intre impuls si „decizie” ar trebui sa fie o pauza in care faci alegerea, ai timp de gandire. Personal iti spun ca si una si alta au partile lor bune cat si minusuri daca nu esti atent. 

Da si da, si luarea deciziilor din impuls are partea buna cat si amanarea luarii unei decizii imediate poate fi un lucru bun.

Despre ce este vorba cand luam decizii din impuls?

Partea buna ca impulsul este autentic si luarea unei astfel de decizii nu mai face sa amani situatia sau sa te „pierzi”in detalii. In primele 5-7 secunde decizia vine din impuls si e autentica. Ulterior creierul creaza o bucla care te „poate” duce la amanare si procastinare.

Sugestia mea numarul unul e sa exersezi luarea unor decizii „mici” in mai putin de 5 secunde.

Cateva exemple de decizii care necesita un timp scazut: „cu te imbraci”, „cand suna alarma sa te ridici din  pat”,  „cand comanzi ceva de mancare la restaurant”, „cand am de salutat o persoana noua”, „cand ai de sunat un client”.

Exerseaza pe lucruri mici si spun asta ca sa instalezi obieiceiul de a lua decizii bune si repede.

„Diferenta intre oamenii de succes si oamenii ratati sunt deciziile pe care le iau si mai ales se spune ca oamenii de succes iau decizii repede si le schimba rar – asta daca le schimba.”

Despre ce este vorba cand luam „decizii amanate” sau mai degraba asumate?

Uneori impulsul de moment poate este negativ, gen furie, teama, frica etc sau poate fi super entuziast. Ideea este ca anumite decizii pe care le iei dintr-o anumita energie pot fi negative sau mai precis au consecinte negative. 

Ce putem face totusi in acest caz astfel incat sa nu amanam luarea unei decizii importante?

Mai ales daca e vorba despre o decizie importanta ai nevoie de date, informatii, etc ceea ce nu le poti avea in cele 5 secunde despre care vorbeam anterior si atunci iti recomand o abordarea strategica. 

Ce inseamna sa abordez strategic luarea unei decizii?

Concret iti iei timp in care sa iei decizia, adica iti pui in calendar 15, 30 minute poate o ora, iti iei o foaie, un pix, aduna date concrete si stai de vorba cu tine, analizeaza daca e cazul dar la sfarsitul celor 30 minute ai o decizie orice ar fi.

Unele decizii, mai ales cele importante, au nevoie de informatii si aici ma gandesc de exemplu la decizii de business sau in legatura cu arii importante din viata ta.

Ce sper sa intelegi din acest articol? Sau poate te intrebi sa amanam decizii sau sa nu le amanam?

Eu  recomand sa dezvolti obiceiul la tine de a lua decizii bune in timp cat mai scurt. 

Se spune ca „e mai bine sa iei o decizie, chiar daca e proasta, decat sa nu iei nici o decizie.”

De ce? pentru ca amanarea unei decizii poate sa duca la indecizie si creierul creaza o bucla care te „suge” de energie si e costisitor pe termen lung, cat si obositor asa ca „Ia decizii bune in timp util.”

De-a lungul timpului, cat si in unele articole, am dezvoltat tot felul de sisteme si de intrebari pe care sa ti le poti pune in legatura cu deciziile, cu atat mai mult cu cat deciziile sunt influentate atat de factori externi: oameni, resurse, experiente, mediu si bineinteles de cei interni precum:valori, credinte, obiceiuri, etc., totusi pentru a fi relevant la acest articol iti trec doua intrebari foarte utile si rapide:

„Ce este cu adevarat important aici?”

„Ce vreau eu defapt sa obtin pentru mine din aceasta situatie?”

Cateva ponturi in luarea deciziilor:

  • Pentru deciziile importante aloca timp dedicat.
  • Mai bine o decizie proasta decat nici o decizie.
  • Poti sa eziti inainte sa iei o deicizi, dar cand ai luat-o mergi cu ea pana la capat.
  • Nu te mai gandii la variante alternative dupa ce ai luat decizia.
  • In momentul in care iei decizii radicale, destinul tau capata forma. – Tony Robbins
  • Deciziile din viata ta sunt 100% responsabilitatea ta.
  • Cele mai bune decizii si alegeri sunt cele in armonie cu noi insine.

Daca ti-a placut, te rog sa dai SHARE la acest articol astfel incat sa inspiram cat mai multi oameni!

La multe decizii bune in viata ta, Sebastian Bala

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.