Sebastian BALA.ro

Cum sa luam deciziile bune in viata

Strategii și Sfaturi pentru a Face Alegeri Înțelepte și Împlinire în Viața Personală și Profesională

Salutare, sunt Sebastian și astăzi vreau să discutăm despre luarea deciziilor importante în viață.

Am avut recent o experiență tensionată în viața mea, o mutare într-o altă țară, cu provocări legate de limba și adaptarea la un nou mediu, care m-au pus în fața unui șir de decizii. Chiar și eu, care mă consider destul de evoluat, am realizat că mai am multe de învățat și de îmbunătățit, iar acest articol este rezultatul unor decizii luate în viața reală, unele dificile, și nu doar teoretizate din cărți sau din perspectiva unor persoane care cred că noi, trainerii, vorbim doar din surse scrise.

Dar să intrăm în subiect și să vedem cum te pot ajuta pe tine, cititorule, să iei decizii mai bune în viață.

Înainte de toate, să examinăm ce înseamnă cuvântul „decizie”:

Conform DEX, o decizie este „1. Hotărâre luată în urma examinării unei situații. 2. Soluție adoptată pentru o problemă. 3. Alegere între două sau mai multe soluții.”

O altă perspectivă pe care am înțeles-o de la mentorul meu, Andy, este că decizia se referă la trecut, în timp ce alegerea se referă la viitor. Prin urmare, pentru a clarifica lucrurile, voi defini decizia ca fiind „HOTĂRÂREA” pe care o iei într-o anumită situație, fie că alegi să nu mai faci ceva ce ai făcut în trecut, fie că optezi pentru ceva mai bun pentru viitor.

Se spune că cele mai bune decizii sunt cele luate în mod impulsiv. Alți oameni, mai educați, afirmă că între impuls și „decizie” ar trebui să existe o pauză în care să te gândești. Din punctul meu de vedere, ambele abordări au atât avantaje, cât și dezavantaje, dacă nu ești atent.

Într-adevăr, luarea deciziilor din impuls are avantajul autenticității, iar acțiunea imediată poate evita amânarea și detaliile inutile. În primele 5-7 secunde, decizia este adesea luată impulsiv și este autentică. Cu toate acestea, ulterior, creierul poate intra într-un ciclu care poate duce la amânare și tergiversare.

Recomandarea mea numărul unu este să exersezi luarea unor decizii „mici” în mai puțin de 5 secunde.

Exemple de decizii care necesită un timp scurt de luare a deciziei sunt: „Ce să îmbraci?”, „Când să te ridici din pat la sunetul alarmei?”, „Ce să comanzi la restaurant?”, „Cum să saluți o persoană nouă?”, „Când să suni un client?”.

Exersează pe chestiuni mici pentru a-ți dezvolta obiceiul de a lua decizii rapide și bune.

Se spune că diferența dintre oamenii de succes și cei care nu reușesc constă în deciziile pe care le iau, și, mai ales, că oamenii de succes iau decizii rapid și le schimbă rar, dacă o fac.

În ceea ce privește luarea „deciziilor amânate” sau, mai degrabă, a celor asumate, uneori impulsul de moment poate fi negativ, cum ar fi furia, teama sau anxietatea. Ideea este că unele decizii luate într-o anumită stare emoțională pot avea consecințe negative.

Ce putem face în astfel de situații pentru a nu amâna luarea unei decizii importante?

Mai ales în cazul unei decizii importante, ai nevoie de date, informații etc., pe care nu le poți obține în 5 secunde, așa că îți recomand o abordare mai strategică.

Ce înseamnă abordarea strategică a luării unei decizii?

În mod concret, îți aloci timp pentru a lua decizia. Îți programezi 15, 30 de minute sau poate o oră. Iei o foaie, un pix, aduni date concrete și te gândești la situație. Analizezi și, la sfârșitul perioadei de timp alocate, ai o decizie, indiferent de ce va fi.

Unele decizii, în special cele importante, necesită informații și date. De exemplu, deciziile de afaceri sau cele legate de domenii importante din viața ta.

Ce sper să înțelegi din acest articol? Poate te întrebi dacă să amâni sau să nu amâni deciziile?

Recomand să îți dezvolți obiceiul de a lua decizii bune într-un timp cât mai scurt posibil.

Se spune că „este mai bine să iei o decizie, chiar dacă e proastă, decât să nu iei nicio decizie.”

De ce? Pentru că amânarea unei decizii poate duce la indecizie, iar creierul poate intra într-un ciclu care îți va consuma energia și va fi costisitor pe termen lung. Așadar, „ia decizii bune în timp util.”

De-a lungul timpului și în alte articole, am dezvoltat diferite sisteme și întrebări pe care le poți folosi în luarea deciziilor, având în vedere că acestea sunt influențate atât de factori externi (oameni, resurse, experiențe, mediu), cât și de factori interni (valori, credințe, obiceiuri etc.). Totuși, pentru relevanța acestui articol, trec mai jos două întrebări foarte utile și rapide:

„Ce este cu adevărat important în această situație?”

&

„Ce doresc cu adevărat să obțin pentru mine din această situație?”

Câteva sfaturi pentru luarea deciziilor:

  • Pentru deciziile importante, acordă timp dedicat.
  • Este mai bine să iei o decizie proastă decât să nu iei nicio decizie.
  • Poți să ezitezi înainte de a lua o decizie, dar după ce ai hotărât, mergi cu ea până la capăt.
  • Nu mai lua în considerare alternative după ce ai luat o decizie.
  • Atunci când iei decizii radicale, modelul destinului tău începe să prindă contur. – Tony Robbins
  • Deciziile din viața ta sunt în întregime responsabilitatea ta.
  • Cele mai bune decizii și alegeri sunt cele care se potrivesc cu noi înșine.

Dacă ți-a plăcut, te rog să distribui acest articol pentru a inspira cât mai mulți oameni!

Toate cele bune în luarea deciziilor importante din viața ta,

Sebastian Bala

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *