Cum să îți faci un plan de dezvoltare personală?
Situație identificată. Pe piața de dezvoltare personală exista o mulțime de cursuri care mai de care, mai interesante, mai utile sau valoroase. Probabil problema pe care ai întâmpinat-o și tu este că nu ști la care să mergi prima dată. Motiv pentru care ți-am pregătit un curs de dezvoltare personală, mai precis elemente de care să ții cont și să-ți faci un plan în mod organizat.
Oricum suntem bombardați cu informații din toate direcțiile și ideea este să evoluăm în zonele în care chiar avem nevoie.
Ceea ce am observat în ultimii 5 ani de experientă în acest domeniu al dezvoltării personale, în care am investit mii de euro și aproape 25 de ani petrecuți prin școli, este că educația ar trebui să fie în acord cu ceea ce ești tu ca persoană, altfel vei avea rezultate însa te vei chinui puțin. Iata un scurt exemplu: dacă tu esti o persoană mai degrabă emoțională sau spirituală, poate că ai băgat o gramadă de matematică în tine, însa degeaba că nu s-a prins.
Bun, și atunci se pun întrebările ce am de facut și cum să fac?
- Care este scopul tău pe termen lung? Care este misiunea ta sau unde vrei să ajungi în următorii 3 ani? Daca nu-ți cunoști misiunea, gândește-te care e scopul tau “de devenire”. În următorii 3 sau poate 10 ani ce vrei tu să devii ca om?
- Care este aria pe care vrei să o dezvolți? Alege una dintre ariile următoare: Relații, Afacere, Financiar, Personal, Spiritual, Sănătate, Distracție, Abilități profesionale, Contribuție. Alege una sau poate două arii. În cazul în care îți dai seama că ai de dezvoltat mai multe arii, ia-le pe rând și pas cu pas le poți îmbunatăți. Poți să faci multe însa nu poți să faci multe deodată.
- Care sunt acele abilități corespunzătoare fiecarei arii și pe care odată stăpânite vei simți că ai progresat sau ai evoluat? În principiu, orice domeniu de activitate se bazează pe 7 componente sau abilități. După ce le-ai indentificat, alege top 3 cele mai relevante abilități pe care urmează să le dezvolți. Restul celor 4 abilități poți să le înveți în mod indirect sau să le dobândești ulterior, fiind mai puțin importante.
- Care sunt cărțile pe care ai nevoie să le citești? Acele cărți legate de abilitățile sau domeniul ales. Fă o listă cu 5–10 cărți din domeniu și începe cu cele mai recomandate 3 cărți.
- Alege-ți un mentor sau oameni cu care să te înconjori pentru a-ți dezvolta aceste abilități. Cel mai repede și eficient, am învățat de la alți oameni și prin învățare directă. Alături de un mentor m-am dezvoltat exponențial, mai mult decât în 5 ani de facultate. Cine te inspiră cel mai mult? Și apropos, care este stilul tău preferat de învățare? Înveți mai bine de la altcineva sau prin experiență directă? Înveți mai repede practicând sau citind o carte? Descoperă stilul tău preferat.
- Pe cine poți ajuta la rândul tău să se dezvolte? Pentru cine poți să fii un model?
4 motive pentru care este important sa inveti la randul tau pe altii:
- Te va ajuta să reții informația mai bine;
- Te vei simți mai valoros;
- Nu rămâi blocat la nivel de orgoliu personal cu informație fără să o folosești;
- S-ar putea să priveșt noi perspective.
- Studiază în timp dedicat și fă asta zi de zi. În mod normal, pentru a studia o abilitate complexă, precum leadership, ai nevoie de 3-6 luni de studiu până să vezi primele rezultate. Evident că un domeniu ca acesta trebuie studiat o viață întregă, însă ai pus măcar baza.
Formula Evoluției Exponențiale: 10% ajută pe cineva + 20% studiază cărți și cursuri + 20% mentorat și interacțiune + 50% pune în practică
Această formulă o folosesc de mai bine de 3 ani și rezultatele sunt considerabile în 3-4 arii din viața mea.
Procentele sunt ajustabile conform modului tău de învățare, cu timpul disponibil și resursele de care dispui.
- Ultimul lucru pe care te îndrum să-l faci, deși și mie imi scapă uneori, e să-ți stabilești un standard pe care vrei să-l atingi cu abilitatea în domeniu respective. Altfel, riști să cazi ușor în capcana perfecționismului. Ghici de unde știu? 🙂Așa că sugestia mea pentru tine este să alegi abilitatea respectivă și setează o limită, un standard sau un nivel de excelență.
De exemplu: studiez time management timp de 6 luni, mă dezvolt la nivel de gestiune a banilor personali timp de 3 luni sau îmi dezvolt productivitatea personală, până ajung la 6 ore de muncă focusata și valoroasa. Adică cu 2 ore mai puțin decât o fac acum.
Ține minte:
“Investiția în tine este cea mai bună investiție.”
“Dacă nu ai un plan, atunci s-ar putea să faci parte din planul altuia.”
“Tu ești în primul rând responsabil de rezultatele pe care vrei să le obții.”
Daca ti-a placut, Te rog sa dai SHARE la acest articol astfel incat sa inspiram cat mai multi oameni. La cat mai bune rezultate > Sebastian BALA L.
Thanks, great article.
Cum sa fac un plan de dezvoltare personala
Buna ziua, in mare: Studiu carti, Mentorat + Practica, ne gasiti activiti pe pagina Start4Business.ro sau pe grupul de Facebook https://web.facebook.com/groups/start4businessacademy