Sebastian BALA.ro

Cum sa implementezi un obicei productiv

Cum să formezi un nou obicei?

Într-un moment de incertitudine, te-ai întrebat vreodată: „Dacă aș ști răspunsul ideal sau drumul corect în această situație?” Această întrebare poate fi cheia pentru a depăși obstacolul interior și a găsi claritate.

Salut, sunt Sebastian, trainer și antreprenor cu peste 15 ani de experiență.

Suma obiceiurilor noastre financiare contribuie semnificativ la ceea ce numim destin sau soartă. Personal prefer să-l numesc destin financiar, pe care îl poți influența în mod semnificativ.

Dacă ai identificat anumite obiceiuri nocive, îți sugerez să întrerupi acest vechi obicei și să îl înlocuiești cu unul pozitiv. Aceasta se realizează prin autocontrol sau printr-un act conștient, bazat pe voință, care depinde în mare parte de tine.

Oamenii de performanță își folosesc energia, timpul și disciplina pentru a instala obiceiuri care îi conduc la nivel de excelență.

Un obicei instalat poate fi folosit în diverse contexte, pe când o reacție de moment este adesea conjuncturală și nu rezistă.

Creierul alege calea cea mai ușoară, adică cea mai folosită, cea pe care a învățat-o și a consolidat-o, pentru a economisi energie. Acesta este un mecanism de conservare a resurselor.

„Pentru un sportiv de performanță, setarea corectă a obiectivelor implică stabilirea unui set adecvat de obiceiuri și viceversa.”

Tipuri de obiceiuri

Există 3 tipuri de obiceiuri:

 1. Obiceiuri pe care le avem deja, fie ele bune sau rele. Recomandarea mea este să păstrezi cele bune.
 2. Obiceiuri nocive de care ar trebui să te conștientizezi și să renunți la ele. Remarcă importanța folosirii aceleași cantități de energie ca și pentru un obicei pozitiv.
 3. Obiceiuri bune pe care le dorim și de care avem nevoie pentru a atinge rezultatele dorite.

Mai jos, vei găsi un model detaliat în 11 pași pentru instalarea unui obicei complex.

De asemenea, avem obiceiuri în toate domeniile vieții noastre: financiar, în carieră sau afaceri, în sănătate (alimentație, somn), conducere auto, relații, productivitate, stabilire de obiective și organizare. Multe dintre acestea funcționează în mod automat, fără să fim conștienți de ele.

Perioada de instalare a unui obicei este, în opinia mea, de minim 30 de zile, poate ajunge până la 6 luni sau chiar mai mult dacă vrem să-l ducem la nivel de artă. Tot acest timp necesită resurse și disciplină, dar ulterior, obiceiurile bune vor prelua controlul și ne vor conduce automat spre succes și realizarea obiectivelor.

În primii ani într-un domeniu în care vrem să avem succes, consider că este crucial să descoperim și să implementăm setul mental și suma de obiceiuri necesare.

Exemple de obiceiuri

Avem obiceiuri zilnice, obiceiuri lunare sau chiar anuale. Popular vorbind, unele dintre ele le numim tradiții.

În cadrul produsului SMARTAgenda, vei găsi 24 de exemple de obiceiuri. La pagina 20, găsești câteva obiceiuri pentru un an, iar la începutul fiecărei luni ai 4 exemple de obiceiuri productive pe care le poți instala.

Așa cum am menționat mai sus, este suficient să instalezi 2 obiceiuri pe lună. În fereastra zilnică din cadrul produsului SMARTAgenda, ai două căsuțe pentru evaluarea zilnică a practicării obiceiurilor.

Instalează-ți obiceiuri productive

La începutul fiecărei luni, ai un model complet în 10 pași prin care poți instala obiceiuri productive.

Descarcă Modelul de Instalare al Obiceiurilor în 10 pași.

În fiecare lună, instalezi între unu și patru micro-obiceiuri astfel încât la finalul anului vei avea 12 astfel de obiceiuri, ceea ce este cu adevărat un proces considerabil.

Înscrie-te în Academia noastră Start 4 Business, dedicată antreprenorilor și performanților, unde vei avea acces la toate produsele, materialele și trainingurile înregistrate, precum și la o comunitate de dezvoltare accelerată.

Instalarea obiceiurilor personale

 1. Denumește tipul de obicei pe care vrei să îl implementezi / identifică din ce domeniu face parte:
 2. Care este cauza sau motivația pentru care vrei să instalezi acest obicei:
  • Scrie între 5 și 10 motive pozitive personale
 3. În ce context vrei să realizezi / implementezi acest obicei:
 4. Cu cine te poți asocia în instalarea acestui obicei?
  • Găsește o persoană cu care să te asociezi sau care să îți fie îndrumător
 5. Care este efectul pe care îl aștepți după instalarea acestui obicei:
 6. Care este o recompensă pe care ți-o oferi pe parcurs / la final pentru îndeplinire:
  • Recomandat este să îți oferi recompensa în aceeași arie în care se încadrează obiceiul
 7. Care este perioada de timp în care îți propui să instalezi noul obicei:
  • Recomandat este să alegi între 30 zile și până la 6 luni, în funcție de complexitate
 8. Care sunt termenele acceptate:
  • Minim ne-negociabil:
 9. Care sunt excepțiile de la care poți să te abate?
  • Stabilește clar dinainte care sunt datele sau situațiile de excepție
 10. Care sunt blocajele care te pot opri din instalarea acestui obicei:
 11. Care sunt uneltele de care ai nevoie pentru instalarea acestui obicei:
  • Identifică toate uneltele de care ai nevoie și procură-le din timp

La final, te îndemn să bifezi reușitele (marchează zilele în care ai executat obiceiul). Poți folosi aplicația Habbit Streak pe iOS sau Android sau poți face un semn pe orice calendar fizic pe care îl ai la dispoziție.

Trimite un email pe adresa contact@sebastianbala.ro cu mesajul „VREAU 24 OBICEIURI PRODUCTIVE” și primești acest model în format PDF.

Dacă ți-a plăcut, te rog să dai SHARE la acest articol pentru a inspira cât mai mulți oameni. Să avem cât mai multe obiceiuri productive!

Cu respect, Sebastian Bala

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *