SEBASTIAN BALA

Cum sa delegam eficient

Cum sa delegam eficient intr-o afacere mica, mijlocie sau intr-o organizatie ONG ?

Faci parte dintr-o companie, organizatie sau poate ai un grup de proiect? In cazul in care esti in aceasta situatie atunci articol este pentru tine.

Salut, aici Sebastian, trainer si antreprenor de peste 15 ani.

Ma gandesc in timp ce scriu acest materiale cu ce sa incep?! o voi face cu ce nu am facut eu acum vreo 7 ani in urma si anume „Cel mai important lucru inainte de a delega este sa ai un plan sau o schema a organizatiei”

Poate ai o lista cu obiective si prioritati, poate ca antreprenor ai o organigrama, oricum oriunde te-ai afla, in orice organizatie chiar si in familie, primul lucru este sa ai o lista cu activitati si sa negociezi cu tine ca leader/manager ce faci si ce face fiecare  membru in postul lui si cine il joaca cel mai bine.

De ce ar trebui sa stim sa delaga?

Pai cum sa-ti zic e cam singura posibilitatea sa avem mai mult, sa ne crestem organizatia, sa ne eliberam sa activitati care nu ne plac sau chiar sa avem mai multi clienti sau chiar mai multi bani.

Hai totusi sa punctam cateva sfaturi prin care sa ai rezultate mai bune impreuna cu echipa ta:

  1. Alege oamenii care sa preai ceea ce pot face mai bine ca mine sau care sa te completeze sau mai bine spus angajeaza sau adu oamenii potriviti pe locul sau rolul potrivit. Daca actualul membru nu-si joaca rolul schimba-i pozitia cu una care ii place sau pe care o poate juca cel mai bine, in fond e „sarcina” ta sa vezi ceea ce este mai bun in oameni si sa-i pui acolo unde ei functioneaza cel mai bine.
  2. Cand un angajat vine cu o problema la tine fara ca caute cel putin 3 solutii, sau cand se comporta ca o victima sau neajutorat nu-i mai oferii suport. In rolul de leader este sa conduci oamenii si sa le dai solutii nu sa joci un rol de „Ajutita” in care membru echipei nu mai gandeste. Cand un membru vine cu o problema la tine intreaba-l sau cere-i 3 solutii pe care le-a gasit sau le-a gandit pana in momentul sa vina la tine si abia atunci poti sa-i oferi si tu o solutie.
  3. Nu le spune ce sa faca si cum sa faca, spune-le de ce fac ceea ce fac. Oamenii au nevoie de lideri si de motiviatie ATAT. Cum spuneam si mai devreme nu te chinui sa-i inveti cum sa faca lucrurile – arata-le sau comunica-le un standard de executie. Nu le spune ce sa faca ajuta-i sa se puna in valoare…da-le o motivatie puternica si ei vor scoate cele mai bune rezultate de care sunt capabili.

Iata un mode de delegare pe care il poti folosi in afacerile clasice, nu si in MLM-uri:

  • Catre cine deleg sarcina. Persoanam numele, datele de contact
  • Data delagarii. Cand a preluat activitatea
  • Descriere activitatea delegata, da-i detalii tehnice si informatiile de care are nvoie si comunica-i standardul de executie.
  • Termen agreat de executie. Propune o data pana la care sa faca activitatea insa lasa-l sa-si asume singru termenul de executir.
  • Indicatorii de performanta. Stabileste 3 indicatori de performanta pentru acea activitate diferite de standardul de executie sau al rezultatului.
  • Reguli de urmat in atingerea rezultatului. Comunica reguliele sau normele la care se raporteze.
  • Consecintele nerespectari acordului. Comunica inca de la inceput consecintele pe care le suporta, in cazul in care nu duce activitatea pana la sfarsit  nu o va „lua ca si pedeaspsa” ci o va inregistra ca si conseconta a activitatii sau neactivitatii delegate.
  • Data intermediara de evaluare. Stabiliti o data de comun acord cand poate sa vina sa iti raporteze si sa vedeti in ce masura poate ajunge cu rezultatul pana la final, in felul acesta poate sa redreseze activitatea pe parcurs.

Afla nevoile personale, afla hobby-urole si abilitatile membrilor echipei si lasa-i sa-si asume roluri acolo unde ei pot fi cei mai buni.

Ce ar trebui sa sti in legaturi cu oamenii din echipa ta:

  • „Nu incerca sa fie prea prieten cu angajatii, clientii sau furnizorii, adica sa ajungeti la anumite sentimente. Ese o diferenta intre a fi prieten si a fi prietenos.”
  • Inaintea incheieri unei delegari sau sedinte, solicita punctele de vede a participantilor sa te asiguri ca toata lumea a inteles ce are de facut.
  • Inainte de a incepe o sedinta cerele oamenilor din echipa sa-si spuna punctele contradictorii sau punctele de vedere astfel incat sa aiba o minte clara si sa se goleasca de puncte de vedere diverse.
  • Daca stiu sa adun oamenii buni la locul potrivit pentru jobul potrivit atunci eu obtin un lucru fantatic de bun de la echipa mea .
  • Oamenii buni aleg sa fie platiti in functie de rezultate. Sunt motivati de performanta si de rezultate.

Pe langa profit si client orice afacere ar trebui sa aiba ca scop indirect crearea de locuri de munca.

Felul in care iti tratezi angajati, este felul in care angajatii tai iti trateaza clientii tai si asta se reflecta direct in cifra de afacerii.


Daca ti-a placut, Te rog sa dai SHARE la acest articol astfel incat sa inspiram cat mai multi oameni. La cat mai multi angajati buni. Sebastian Bala.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.