Ce este BRANDUL pentru afacerea ta
Salutare, aici Sebastian! Astăzi v-am pregătit un material scurt, dar relevant, zic eu, despre ce înseamnă BRAND-ul unei firme.
Întai de toate să înțelegem ce înseamnă BRAND
Brand din punctul meu de vedere, este asocierea dintre emoția, nevoia sau problema clientului și denumirea afacerii tale. Cu cat e mai scurta calea, cu atât brand-ul este mai ușor de reținut și mai puternic.
Când ne gândim la un brand avem de-a face cu 3 elemente: Numele, Imaginea și Propoziția unică de valoare.
Ce inseamna fiecare:
- Nume business – Numele cu care te prezinți în fața clientului. Difera de numele afacerii sau poate fi același. Poate fi numele magazinului online sau a magazinului de la coltul străzii, este numele dupa care te cunoaște clientul.
- Firma – este cea cu care facturezi și ești înregistrat la finanțe.
- Logo – poate fi simbolul grafic pentru a identifica brandul și este diferit de Sigla (Final Touch – FT, Bavaria Motors Wagen – BMW, etc)
- Motto – sau propoziția unică de valoare este ceea ce îi propui tu clientului („Sprite – Potolește setea”)
Ce anume trebuie să iei în considerare când alegi elementele de identitate ale unui brand:
- Nu încerca să-l faci logo-ul prea complex, în fond îl facem pentru ca un client să-l înteleaga ușor și să-l rețina usor.
- Să faci logo-ul astfel încat să fie recunoscut și la dimeniuni mari cât și mici.
- Logo-ul reflectă imaginea afacerii sau imaginea ta. Te reprezinte ca și fondator.
- Logo-ul trebuie să transmita valorile companiei sau ale clientului, până la urmă clientul este cel pe care îl servești.
- Logo-ul trebuie să reprezinte clientul cât și compania. Leagă-l de segmentul tău de client, de avatarul de client. (citește articolul cum să identificăm avatarul de client).
- Prin faptul ca e simplu, logo-ul va fi și memorabil, până la urmă nu asta ne dorim?
- Gândește logo-ul ca fiind durabil în timp, conform misiunii tale și ale clientului.
- Logo-ul trebuie să transmită nevoia, soluția la problema clientului sau emoția.
- Asigură-te ca logo-ul să funcționeze în medii diferite: atât online cât și offline, atât pe cărți de vizită cât și pe tricouri și alte produse promoționale.
- Foloseste fonturi specifice sectorului tau de activitate. Cele mai renumite logo-uri contin una sau doua culori (Coca-Cola, BMW, Sprite)
Un brand se formează după 3-5 ani de activitate, așa că până atunci poți să schimbi culoarea, sigla sau chiar și numele, însă nu schimba misiunea ta prea des. Oricum companiile mari își ajusteaza brandul sau elementele vizuale după o anumită perioadă, doar ca elementele esențiale gen culoare, mesaj, conținut rămân.
Ti-a placut articolul ? Te rog sa dai SHARE la acest articol astfel incat sa inspiram cat mai multi oameni. Sa ne auzim cu un Brand puternic peste ani ! > Sebastian BALA.ro