Cat valorezi ca om ?
Salut. Sunt Sebastian si astazi ti-am pregatit un material despre valoarea ta ca om.
Inainte de toate hai sa-ti spun o poveste care pe mine ma inspira de fiecare data cand o citesc.
” Într-o zi, un tânăr a venit la un bătrân înțelept să-i ceară sfaturi.
– Înțeleptule am venit la tine pentru ca ma simt atât de mic, de neînsemnat, nimeni nu da doi bani pe mine și simt ca nu mai am forța sa fac ceva bun. Ajuta-ma, învață-mă cum să fac sa fiu mai bun? Cum să le schimb oamenilor părerea despre mine?
Fără ca măcar sa se uite la el, bătrânul îi spuse:
– Îmi pare rău, băiete, nu te pot ajuta acum, am de rezolvat o chestiune personala. Poate după ce termin.
Apoi, după o mica pauza adaugă:
– Dacă însă m-ai putea ajuta tu pe mine, atunci poate ca aș rezolva problema mea mai repede și aș putea să mă ocup și de tine.
– Aaa… incantat sa va ajut – bâigui tânărul cam cu jumătate de gura, simțind ca iarăși e neluat în seama și amânat.
– Bine – încuviința bătrânul învățat. Își scoase de pe degetul mic un inel și-l întinse băietului adăugând:
– Du-te degrabă la târg. Trebuie sa vânzi inelul acesta pentru ca am de plătit o datorie. E nevoie însa ca tu sa iei pe el cât se va putea de multi bani. Ai grijă ca nici în ruptul capului să nu-l dai pe mai putin de un bănuț de aur. Pleacă și vino cu banii cât mai repede.
Tânărul lua inelul și plecă. Odată ajuns în târg începu sa arate inelul în stânga și-n dreapta, pentru a găsi un cumpărător. Oamenii manifestau interes pentru mica bijuterie, pana când le spunea cât cere pe ea. Doar ce apuca sa le zică de bănuțul de aur si unii râdeau alții se încruntau sau îi întorceau imediat spatele. Un moșneag i-a explicat cât de scump este un ban de aur și ca nu poate sa obțină un asemenea preț pe inel. Altcineva s-a oferit sa-i dea doi bani, unul de argint și unul de cupru, dar tânărul știa ca nu poate vinde inelul pe mai putin de un bănuț de aur, asa că refuză oferta. După ce bătu târgul în lung și-n lat, răpus nu atât de oboseala, cât mai ales de nereușită, se întoarse la bătrânul înțelept.
Flăcăul și-ar fi dorit sa aibă el o moneda de aur pe care s-o poată da în schimbul inelului, ca sa-l poată scăpa pe învățat de griji și, astfel, acesta sa se poată ocupa și de el. Ajuns inapoi, intra cu capul plecat.
– Îmi pare rău – începu el – dar n-am reușit sa fac ceea ce mi-ați cerut. De-abia dacă aș fi putut lua doi sau trei bănuți de argint pe inel, dar nu cred sa pot păcăli pe cineva cu privire la adevărata valoare a inelului.
– Nici nu-ți imaginezi cât adevăr au vorbele tale, tinere prieten! – spuse zâmbitor înțeleptul. Ar fi trebuit ca mai întâi să cunoaștem adevărata valoare a inelului. Alergă la bijutier! Nimeni altul n-ar putea spune mai bine cât face. Spune-i ca ai vrea sa vinzi inelul și întreabă-l cât ți-ar da pentru el. Dar, oricât ți-ar oferi, nu-l vinde. Întoarce-te cu inelul!
Flăcăul plecă în goană la bijutier. Acesta examina atent micul inel, îl privi atent prin lentila prinsa cu ochiul, îl răsuci și apoi zise:
– Spune-i învățătorului ca dacă ar vrea sa-l vândă acum, nu-i pot oferi decât 58 de bani de aur pentru acest inel.
– Cuuum, 58 de bani de aur ?! – exclama năucit tânărul.
– Da, răspunse bijutierul. Știu ca-n alte vremuri ar merita și chiar 70, dar dacă vrea sa-l vândă degrabă, nu-i pot oferi decât 58.
Tânărul mulțumi și se întoarse degrabă la învățat, povestindu-i pe nerăsuflate cele întâmplate.
– Ia loc, te rog – îi spuse acesta după ce-l asculta. Tu ești asemenea acestui inel, o bijuterie valoroasa și unică. Și, ca și în cazul lui, doar un expert poate spune cât de mare este valoarea ta.
Spunând acestea, lua inelul și și-l puse din nou pe degetul mic.
– Cu toții suntem asemenea lui, valoroși și unici, perindându-ne prin târgurile vieții și așteptând ca multi oameni care nu se pricep sa ne evalueze.”
Povestea aceasta este dedicata acelora care zi de zi se străduie, lustruind cu migala, sa adauge valoare bijuteriei pe care ei o reprezinta și sa realizeze valoarea pe care o au.
Amintiți-va mereu cât de mare este valoarea voastră chiar dacă multi alti va ignora sau par sa nu-și dea seama cât sunteți de prețioși.
Asa cred ca suntem si noi oamenii precum un inel sau un diamant. Valoarea noastra nu este determinata „neaparat” de parerea unuia sau altuia, ci de cat de valorosi ne consideram noi, cat de merituosi ne vedem noi.
„Recunosti valoarea in ceilalti pentru ca ea deja exista in tine.”
Valoarea noastra ca oameni nu este data de cati bani avem in cont, ce posesiuni materiale avem sau de hainele de lux din dulap.
Ce este „Valoare de sine”? Valoarea de sine reala este in intregime interioara, este valoarea intrinseca. Ea este definita de capacitatea de a produce rezultate pentru noi si pentru oameni, inseamna puterea de a fi uman, este autenticitatea cu care te prezinti in fata oamenilor, este capacitatea de a face fata esecurilor si provocarilor vietii. Valoare de sine consta in imaginea pe care o avem noi despre viata si despre propria persoana.
Ce este „Stima de sine”? Reprezinta parerea pe care o am despre mine, ce simt eu despre mine ca persoana.
Legea Oglinzii : „Trebuie sa vezi in tine valoarea ca sa iti conferi valoare tie insuti.”
Pot spune ca daca te vezi ca fiind demn de apreciere si de respect asa te vor trata si cei din jur. Nu poti primi mai multe laude si aprecieri decat tu singur iti aduci tie.
Legea Asteptarilor : „Tot ceea ce astept cu incredere devine propria mea profetie . ”
Tu iti definesti propria valoare. Nimeni nu va da mai multi „bani pe tine” decat crezi tu ca valorezi ca om.
Cultiva-ti o imagine de sine buna, apreciaza-te la adevarata ta valoare, pune-te in valoare cu orice ocazie caci nimeni nu va veni sa o faca pentru tine.
Vei primi suficienti bani pentru munca pe care o prestezi in raport cu valoarea pe care o aduci, nici un ban mai mult.
Legea Venitului : „Voi fi platit direct proportional cu valoarea pe care o aduc, in raport cu piata.”
Banii in fond pot fi o exprimare a valorii personale la modul ca atat estimeaza angajatorul tau ca faci, ca produci pentru compania respectiva, insa te asigur ca potentialul tau este mult mai mare decat crezi.
Precum si in povestea inelului de mai sus, tine si de cel care te evalueaza.
Toti suntem nascuti din Dumnezeu si suntem fii lui? Crezi ca a pus el ceva gresit in noi?
A spus el oare la nastere: Ionescu sa fie un om bogat… aleluia… Popescu sa fie sarac si lipsit de valoare? alelua … Iti dai seama ca asa ceva nu exista!!!
Fi mai degraba un om plin de integritate si onest decat un om care se subevalueaza sau supraestimeze.
Nu fi un om modest, prost inteles si anume un om mediocru ci mai degraba fi un om cu integritate.
Ce este totusi „Modestia”? Defintia Modestiei din punctul meu de vedere este sa fi constient de adevarata ta valoare, de potentialul tau.
„Nu te mai indoi de tine si pune-te in valoare cu orice ocazie.”
Daca ti-a placut, te rog sa dai SHARE la acest articol astfel incat sa inspiram cat mai multi oameni ! La cat mai multe valori impartasite. Sebastian BALA