SEBASTIAN BALA

Banii firmei vs. Banii personali

Banii firmei vs. Banii personali

Salut, aici Sebastian si astazi ti-am pregatit un material despre diferenta dintre banii personali si banii din firma ta.

De ce am ales acest topic? De curand am avut un webinar impreuna cu Mihai Maierean, Fondator ContaAcademy pe aceasta tema in care am facut diferenta intre banii personali si banii din firma ta si de ce este important sa pastram diferenta intre cele 2 conturi.

Care e diferenta intre bunurile personale si posesiunile unei firme?

1.    Ce reprezinta bunurile personale: sunt toate bunurile, posesiune materiale si financiare pe care le detine o persoana cu sau fara acte.

2.    Ce reprezinta bunurile firmei: sunt toate bunurile, activele si pasivele unei firme care sunt intregistrate in contabilitatea firmei si in actele firmei.

De ce sa nu confunzi cele 2 conturi?

·         Conturile sau bunurile unei firme au nevoie de evidenta contabila si poate fi controlate oricand, fiind supuse legislatiei din tara in care te afli.

·         Daca ai claritate intre cele 2 conturi nu vei cumpara bunuri personale cu banii firmei si astfel creand un prejudiciu.

·         Ai o evidenta a firmei si nu te lasi condus de impresia ca daca ai bani in buzunar inseamna ca firma e pe profit.

·         Nu faci cheltuieli pe firma, din buzunarul propriu creand false presupuneri, ma rog poti sa creditezi firma daca chiar vrei.

Cum sa ai claritatea intre cele 2 conturi?

·         Personal, tin banii in conturi separate. 

·         Nu amestec conturile bancare intre ele.

·         Firma are incasari si plati care se fac din firma si ar fi bine sa ai o persoana desemnata pentru a face asta.

·         Daca ai firma si lucrezi in ea ar fi bine sa iti iei un salariu fix sau si cu comision pe care sa-l duci acasa si din care sa cheltui / dividentele sau profitul sa il extragi separat.

·         Am claritate de unde vin banii personali si unde se duc. Iti recomand sa folosesti aplicatia https://www.cashcontrol.ro

·         Ai o evidenta contabila si financiara a firmei si stii care sunt platile pe care le faci cat si prioritatea lor.

·         Ai o evidenta a incasarilor si a platilor lunare. Esti propietarul firmei insa asta nu inseamna ca toti banii din firma ta sunt ai tai, si spun asta pentru ca din toata cifra de afaceri ai de facut plati pentru salarii, materie prima, comisioane, etc.

Cum poti folosi totusi o parte din banii firmei in interes sau uz personal:

·         Cum spuneam si mai sus, in primul rand, sa-ti aloci un salariu cu sau fara comision.

·         Sa iti scoti dividente cand e timpul.

·         Sa faci anumite achizitii legale de bunuri personale care constituie pasive ale firmei gen: automobil, laptop sau combustibil.

·         Nu achizitiona pe firma bunuri care nu pot fi considerate in scopul desfasurarii activitatii economice: gen haine de lux, mancare pentru caine si alte care nu au legatura cu domeniul si activitate.

Ce sa nu faci cu banii firmei?

·         Nu retrage bani din firma fara a avea o justificare: factura de achizitie sau dispozitie de plata, etc.

·         Nu plati un furnizor fara a avea o factura emisa.

·         Nu baga banii in firma fara a face declararea sumei in contabilitate.

·         Nu achita facturile personale din contul firmei.

Tips&Tricks

„Fi atent la impozitele pe care le ai de platit odata cu desfasurarea activitatii economice.”

„Faptul ca ai incasat o factura nu inseamna ca ai facut si profit, mai exista si cheltuieli.”

„Faptul ca ai facut profit, nu este tot al tau trebuie sa platesti si impozit sau TVA.”

„Fi atent la diferentele de la emiterea unei facturi si plata efectiva.”

Nu poti masura ceva ce nu poti evalua. Daca nu evaluezi nu poti sa cresti. In cadrul unei firme profitul apare sau reiese din cifre, din contabilitate. Nu poti avea o firma buna fara o contabilitate buna.

Cum spunea colegul meu, Mihai: „Daca profitul tau se bazeaza pe evitarea platii taxelor si impozitelor, mai bine lasa-te de afacere. Taxele si impozitele fac parte din pretul pe care il platesti pentru a obtine profit.” Oricum la un moment dat vei avea de platit ceva.

PS: Iti recomand sa citesti mai multe din articolele „Banii Buni” pentru ati dezvolta inteligenta financiara in mod corect si sanatos.


Daca ti-a placut, te rog sa dai SHARE la acest articol astfel incat sa inspiram cat mai multi oameni ! La cat mai multi bani,  Sebastian BALA.

4 Comentarii la “Banii firmei vs. Banii personali”

  1. BUNA!
    Știu că atât de mulți oameni au solicitat un credit de atâția ani și nu au fost acordați din cauza acestei pandemii, unele companii de investiții au ajutat unii indivizi din această țară și din alte țări. Scopul lor este de a acorda împrumut în funcție de venitul dvs. lunar și, dacă aveți nevoie de orice alt tip de împrumut, acesta vă va oferi, dar va trebui să treceți prin procesul normal. Ai lipsă de bani și ai nevoie de bani pentru a repara unele lucruri înainte de a obține salariul? contactați-i acum pentru că răspund persoanelor care au nevoie de puțină sumă de credit pentru a se hrăni, plătesc taxa de școlarizare înainte de a primi salariul. Organizația vă poate acorda împrumuturi pentru a cumpăra o casă, pentru a cumpăra o mașină și, de asemenea, pentru a începe o afacere pentru dvs. Rata lor de dobândă este pentru sprijin pandemic este de 2%, durata împrumutului nu depășește un an. Compania oferă de la 4000 de lire turcești și peste.
    Compania are, de asemenea, platforma de investiții care plătește mai mult decât orice companie de investiții.
    Acesta este e-mailul lor: vernoninvestmentandloanservice@gmail.com

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.