SEBASTIAN BALA

4 Strategii de business

4 Strategii de business.
Poate ai inteles deja ca: “Cel mai scump nu inseamna neaparat ca este cel mai bun.” sau “Atragi ceea ce esti. Ieftin esti, afaceri ieftine faci, profit mic vei obtine.”

Salutare aici Sebastian si astazi vreau sa va recunosc o greaseala pe care am facut-o din lipsa de incredere in strategia mea. Dupa criza undeva in 2009 am reinceput o afacere in care deja aveam experienta si anume in domeniul IT, mai precis vanzarea de produse electronice in online.
Am lansat afacerea, site-ul si initial am creat o strategie pentru clienti premium si !!! nu m-am tinut de ea.
Am revenit la vechea problema “Clientii mei nu au bani”, ca „Sunt prea mic pentru a avea preturi mari” si am reinceput lupta cu pretul.
Atat de mare este competitia in domeniul IT pe baza de pret incat doar pe un produs mai aveam inca cel putin alti 34 de concurenti, acestia doar cei vizibili online pe un singur canal, ca sa ne intelegem. Evident dupa 2 ani am avut rezultate,  am avut cifra mare de vanzari insa nu am obtinut profit semnificativ.

Banuiesc ce o sa zica unii?! afacerile in domeniul IT se bazeaza mai mult pe rulaj si asa este, insa scopul unei firme este sa obtina profit nu doar vanzari. Ei bine, in mod voit sau nevoit, de faptul ca mi-am consumat multe resure interne am luat decizia sa nu mai fac afaceri bazate pe concurenta cu pretul.

Problema se pune ce fac in acest caz? Mai ai alte 3 strategii pe care le ai la indemana.

Ce presupune o strategie de business?

Strategia de business este cum obtinem ceea ce ne-am propus, cum atingem obiectivele. Aceasta cuprinde elemente care tin de viziunea si misiunea firmei, obiectivele propuse, proceduri interne, componenta echipa, resursele disponibile si de client, pozitia pe piata, timpul de intrare pe piata.

Strategia se creeaza in functie de timp:

  • pe termen mediu – adica de la 1 luna la 1 an
  • pe termen lung  de la 1 an la 3-5 ani companiile mari au strategie si planuri deja pe 10 ani poate 20 ani.

Iata cele 4 strategii si unde le poti folosi:

Strategie bazata pe pret: este pretabila in prima faza pentru intrarea pe piata insa nu mentine afacerea pe termen lung. In bataia pe pret va apare mereu cineva care va avea un pret mai mic.

Strategia de diferentiere: este aplicabila afacerilor pe termen lung. Orice afacere de aici ar trebui sa plece, de la ce anume facem diferit decat concurenta. Care sunt acele elemente de diferentiere pe care le ai fata de concurena?

Strategia de nisa: cauta nisa produsului sau clientului tau. Intra pe o nisa ingusta chiar daca e foarte ingusta insa sa fi locul 1, sau creeaza tu o nisa noua. Crede-ma ca numai cu pretul nu poti concura, cu elementele de diferentiere ai nevoie de cateva avantaje, iar la nisa ai nevoie sa gasesti o nisa potrivita.

Strategia de valoare: creeaza cat mai mare valoare clientului tau. Este aplicata cel mai frecvent in prestarea de servicii. Adu valoare adaugata, creeaza materiale gratuite, ofera suport tehnic pentru instalarea de echipamente, etc si dupa care faci vanzarea.

Antreprenorule, nu mai cauta planul perfect – nu exista. Stabileste obiectivele, alege o strategie si da-i drumul. Pana la urma strategia “Sa trecem la actiune” este cea mai buna.

PS1: Adapteaza strategia ta la schimbarile din mediu.

PS2: cum ar fi sa combini 2 astfel de strategii ? Hmm…


Daca ti-a placut, Te rog sa dai SHARE la acest articol astfel incat sa inspiram cat mai multi oameni! La cat mai bune strategii implementate > Sebastian BALA L

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.