10 Obiceiuri Financiare si rezultatele lor.
Salut, aici Sebastian si tocmai ce am pregatit pentru tine un material de valoare despre obiceiuri financiare.
Ce ar trebui sa sti despre obiceiuri este ca la inceput ne formam obiceiuri bune, ca mai apoi obiceiurile sa ne formeze ele pe noi.
Am scris intr-un articol anterior despre elementele care te formeaza ca om, cum se formeaza gandurile, emotiile si actiunile cat si despre faptul ca actiunile repetate ne conduc la obiceiuri.
Avem obiceiuri in legatura cu banii, cu munca, obiceiuri in relatii cu oamenii sau alte domenii. Din acest motiv pentru care te invit ca in urmatoarea luna sa fi atent la obiceiurile tale legate de bani. Adica sa observi ce faci, chiar ce gandesti sau ce nu faci in legatura banii din viata ta. Eventual poti sa scrii pe o coala de hartie tot ce vei ca se repeta in tiparul tau financiar.
Mai jos iti pun la dispozitie o lista de 10 astfel de obiceiuri care sa te ajute sa te conduci catre un echilibru, catre o viata implinita si la o buna gestionare a banilor tai.
Obiceiuri financiare #1
„Imparte venitul lunar in 6 conturi. Gestionez banii dupa principii clare.”
Cele 6 conturi sau poate intalnit sub denumirea „Copacul banilor” este un sistem de gestiune al banilor personali pe care il poti intalni la Lorand Soares Szazs, T. Eker sau Andy Szekely. Te va ajuta sa ai claritate cat si organizare in legatura cu banii tai si chiar si cu emotiile si gandurile tale. Banilor le place organizare!
Obiceiuri financiare #2
„Cheltuie mai putin decat castigi iar diferenta investeste-o.”
Poate iti dai seama ca daca tu cheltui mai putin decat castigi si ramai cu bani, mai mult decat atat foloseste acel surplus si investeste=l in elemente de activ sau pasiv astfel incat sa obti libertatea financiara.
Folosesc o formula care s-ar putea sa te ajute si arata cam asa:
„Venituri – (Economii+Investitii)=Ch. Termen scurt + Ch. termen lung”
Obiceiuri financiare #3
„Economiseste un procent din cat castig. Prima oara te platesti pe tine insuti. „
Prima oara plateste-te pe tine. Adica cand incasezi banii pune prima oara un procent de pana la 10% in contul de Economii sau de libertate financiara.
Ce se intampla daca prima oara insa achiti datoriile sau platesti facturile? ca si parabola folosesc in sedintele de coaching cu clientii mei povestea cu „Ion si Maria” … pe scurt ce se intampla cu „Ion care o iubeste pe Maria si ii aduce flori in fiecare zi insa aceasta il trimite cu florile la vecina prima oara.” Probabil dupa 2-3 incercari Ion nu mai vine la Maria si se duce prima oara la vecina, asa probabil se va intampla si cu banii tai. Prima oara se duc la vecini si dupa mai primesti si tu ce a ramas.
Obiceiuri financiare #4
„Investeste in dezvoltarea ta un procent intre 5 si 10 % din castiguri.”
Investete-te o parte din cat castigi, nu doar in business ci si in tine ca antreprenor, manager sau propietar de afacere.
„Investitia in tine este cea mai buna investitie. Este o investitie pe termen lung si de ea depind multe alte rezultate din viata ta.”
Ce s-ar intampla daca ai face din asta un obicei? Tu cresti, afacerea ta creste, contul tau creste. Este o ecuatie matematica simpla.
Obiceiuri financiare #5
„Fi atent sa cresti veniturile mai mult decat sa scazi costurile.”
Acest obicei este mai degraba un principiu insa ideea din spate conteaza sa o intelegi ca sa te orientezi pe cresterea de venituri mai mult decat pe scaderea de cheltuieli.
Nu invat pe nimeni sa cheltuie bani multi, ci doar sa se uite la crestere de afacerii si a vanzarilor.
Multe business-uri, dupa anii 2008 au inceput sa scada din cheltuieli de marketing pana cand au scazut de nu ai mai avut de unde. Inversesaza gandirea si vezi ca ramai cu bani daca ai venituri mai mari decat cheltuili, logic nu?
Obiceiuri financiare #6
„Nu lua decizii de cumparare atunci sub influenta impulsului de moment. Cand entuziasmat sau excitat, sau atunci cand iti este frica si esti suparat.”
Obieiciul acesta se refera clar la a nu cumpara sub influenta impulsului de moment. Amanarea are partea ei buna, aici o poti folosi prin a amana sa cumperi imediat ce vezi ceva, ce te atrage – adica sa-ti iei timp, sa iei o decizie buna de cumparare, una rationala mai mult decat una bazata pe impulsul de moment.
Obiceiuri financiare #7
„Pentru o achizitie pe termen scurt asteapta cel putin o zi inainte sa cumperi.”
Este simplu de inteles acest obicei. Ca si explicatie aici este ca, acele cheltuili pe termen scurt reprezinta cheltuielile pentru 1 luna de zile cum ar fi: mancare, telefon, auto, intretinere.
Sfat practic: pune-le pe o lista de cumparaturi inainte de a merge la cumparaturi si vei vedea cat de eficient vei cumpara data viitoare.
Obiceiuri financiare #8
„Pentru o achizitie pe termen lung asteapta cel putin o luna inainte sa cumperi.”
Ca si la obiceiul de mai sus, cheltuilile pe termen lung reprezinta acele cheltuieli pentru 1 luna de zile pana la 1 an. Personal pot spune ca poate chiar de la 2-3 ani. Sunt acele cheltuili precum: cumpararea unei case, cumperarea unei masini sau ceva de valoare ridicata.
Sfat practic: Nu cumpara din impuls si probabil vei gasi si oferte bune sau vei putea obtine o negociere.
Obiceiuri financiare #9
„Nu vinde active valoroase sub influenta fricii.”
Impulsul de moment sau nevoia de moment te poate impinge sa vinzi anumite lucruri de care ai nevoie mai tarziu si aici ma refer la activele cat si la bunuri.
Faptul ca detii o casa poate fi un activ cat si un pasiv cat poate si o cheltuiala in functie de utilizarea bunului respectiv, asa ca poate ar fi bine sa te gandesti de doua ori daca are rost sa vinzi casa imediat ce ai auzit ca piata imobilara a scazut sau ai putea sa i dai o alta intrebuintare.
Obiceiuri financiare #10
„Nu vinde / cumpara active valoroase fara a solicita parerea a 3 experti. „
Acest obicei, acest sfat iti poate schimbaperspectiva si anume: poate nu te afli in domeniul respectiv sau ai facut o achizitie care pe moment nu aduce cele mai mari profituri, pe care de altfel le asteptati insa pe termen lung iti poate aduce alte benefici.
Experti pot vedea si cunosc trendurile, cum evolueaza ciclurile in piata in care tu ai facut achiziti valoroase.
Tu ce obiceiuri financiare ai?
Te invit sa citesti si restul articolelor unde poti gasi inca 25 de obiceiuri financiare.
https://www.sebastianbala.ro/alte-11-obiceiuri-in-a-folosi-banii-eficient/
Daca ti-a placut, te rog sa dai SHARE la acest articol astfel incat sa inspiram cat mai multi oameni !
La cati mai multi bani, la cat mai bune obiceiuri financiare.> Sebastian BALA L.